Päivi Räsänen a legfelsőbb bíróságon is kész megvédeni a vallásszabadságot

bíróságon

Egy hónappal azután, hogy minden vádpont alól felmentették, Päivi Räsänen közleményt adott ki, amelyben leírta: ha szükséges, felsőbb bíróságon is kiáll a vallásszabadság védelmében.

Április 29-i közleményében a volt finn belügyminiszter örömét fejezte ki, hogy a bíróság egyhangú döntése értelmében minden vádpont alól felmentették.

A közleményből viszont az is kiderül, hogy a főügyész fellebbez a döntés ellen, így az ügyet akár a finn legfelsőbb bíróságon tárgyalhatják újra. Räsänen azt írja, készen áll, hogy bármilyen fórumon megvédje vallás- és szólásszabadsághoz való jogát. Szerinte a legfelsőbb bírósági meghallgatás „lehetőséget kínál, hogy vallás- és szólásszabadságot harcoljunk ki minden embernek Finnországban”. 

A kereszténydemokrata politikus örül, hogy egy időre biztosan véget ért a csaknem három éve húzódó per. Leírta: számára a legnehezebb az volt, hogy minden tárgyaláson végig kellett hallgatnia a főügyész hamis vádjait.

„Jobb lett volna, ha a főügyész elfogadja, amiket én mondtam, ahelyett, hogy hamis vádakkal illet a bíróságon” – írta.

Azt a kerületi bíróság is elismerte, hogy a felperes vádjai nem voltak helytállók. Olyan dolgokat idézett, amiket a vádlott nem is mondott vagy írt le. Räsänen sajnálatát fejezte ki, hogy a főügyész a legfelsőbb bíróság felé is ugyanezekkel a vádakkal fordul. Szerinte azok alapja pusztán a főügyész saját, egyéni értelmezése mindannak, amit ő mondott.  

A főügyész egyébként többek közt azt állította, hogy egy 2004-ben megjelent brossúrában Räsänen azt írja: „minden homoszexuális alacsonyabb rendű, és annak is kell tekinteni őket”.

Annak ellenére, hogy a bíróságon kiderült, hogy a vád alaptalan, az ügyész továbbra sem tágít. Szerinte „lényegtelen, hogy az állításai igazak voltak vagy sem”.

Ezenkívül úgy látta a bíróság, hogy a felperes több pontban is valótlant állított: 

„Például azt, hogy én azt írtam, hogy a homoszexuálisok gyerekeket rontanak meg. Továbbá, hogy genetikailag degeneráltak vagy hogy nem ugyanolyan teremtményei Istennek, mint a heteroszexuálisok. Ezeket a vádpontokat a bíróság egyértelműen elutasította. Soha nem mondtam, és természetesen nem is gondolok semmi ilyet.”

Räsänen szerint az ügyész szándékosan félreértelmezte a teológiai felfogását és kiforgatta szavait. Ugyanakkor vallási nézetektől függetlenül, a finn alkotmány, illetve a jogszabályok kimondják, hogy „büntetőjogilag csak azt lehet elítélni, aki a törvény szerint bűnt követ el” – írta Räsänen. Hozzátette, bízom benne, hogy a bíróságunk az igazság alapján fog ítélni, nem úgy mint a főügyész. Bízom a győzelmemben, és biztatok másokat is, hogy éljenek alapvető szólás- és vallásszabadsági jogaikkal” – zárta közleményét.

Minden vád alól felmentették Päivi Räsänent

Börtönbüntetés várhat hite miatt a finn kereszténydemokrata politikusra

A kereszténység támadás alatt áll – interjú a bibliai idézet miatt megtámadott finn belügyminiszterrel

A címlapképen transzparensek a Päivi Räsänen melletti szimpátiatüntetésen a budapesti Finn Nagykövetség előtt. Forrás: Szennyes Krisztián/Vasarnap.hu

Iratkozzon fel hírlevelünkre