Az MSZP ma már minden, csak nem baloldali párt

A jövő évi választáson a harc az MSZP örökségének a megnyeréséért fog folyni. Ma minden párt az egykori nagy, MSZP-táborból igyekszik elcsábítani a szavazókat. Sokan vannak azok, akik csalódtak az MSZP politikájában, hiszen az MSZP ma már minden csak éppen baloldali párt nem – nyilatkozta a Vasarnap.hu-nak a Thürmer Gyula,a Munkáspárt elnöke.

– A Munkáspárt nem állt be az ellenzéki tömörülésbe, külön méreti meg magát a következő évi országgyűlési választáson. Hogyan látja az párt lehetőségeit?

– Gyerekkoromban, amikor a Horváth Mihály téren fociztam, akkor mindig az a gyerek határozta meg a játék szabályait, akié a labda volt. Ez a választásokra is igaz: egyrészt a kormánypárt, másrészt meg az ellenzék az, akik megváltoztatták az országgyűlési választás lehetőségeit. Eddig az országos listaállításhoz elég volt 27 egyéni választókerületben jelöltet állítani, ez nekünk korábban mindig megvolt.

Most viszont 71 főre emelték ezt, ami a hozzánk hasonló kis pártnak kihívást jelent.

Thürmer Gyula, a Munkáspárt elnöke (Fotó: Tóth Gábor, Vasarnap.hu)

– Igen, de négy éve számos kamupárt is indult az állami támogatás reményében…

– Sajnos, ez valóban így történt. Személy szerint egyet is értek azzal, hogy csak a pénzre játszó álpártokat korlátozni kell. A Munkáspárt azonban sohasem volt ilyen, mi 1989 óta jelen vagyunk és dolgozunk. A kis pártok viszont nehezen tudnak kiállítani egy ilyen országos listát, mellyel végül egy egészségtelen dolog fog kialakulni: lesz két nagy párt az Országházban.

A kis pártok – és azok, akiket képviselnek – kiszorulnak a döntéshozatalból.

Nekik semmilyen esélyük nincs arra, hogy az egyéni választókerületekben nyerni tudjanak. Nekünk is az egyedüli esélyünk a listában van. Tisztában vagyunk, hogy mi nem tudunk választást nyerni. Az is kétséges, hogy bekerülünk-e a parlamentbe.

Bizakodóak vagyunk, mert mi vagyunk az egyetlen párt, amely valóban a szocializmus eszméjét képviseli.

– Az ellenzéki összefogásban lévő baloldali pártok feladták korábbi baloldali ideológiájukat?

– Igen. Bebizonyosodott, hogy az összellenzéki baloldali pártoknak nincs türelmük. A napi sikerekért, médiaszereplésekért feladták eredeti céljaikat. A Munkáspárt megalapítása óta ugyanazon az úton halad. Nincsenek az egyik napról a másikra megvalósítható sikereink, de tudjuk, hogy megváltozhat a helyzet.

A jövő évi választáson a harc az MSZP örökségének a megnyeréséért fog folyni.

Ma minden párt az egykori nagy, MSZP táborból igyekszik elcsábítani a szavazókat. Gyurcsányék ügyesen magukhoz csábították a gazdagabb, baloldali szavazókat, a liberálisokat. Sokan vannak azok, akik csalódtak az MSZP politikájában, hiszen az MSZP ma már minden csak éppen baloldali párt nem.

Teljesen világos, hogy mi a Fidesztől nem tudunk szavazatokat elvenni. Reménységünk abban áll, hogy a csalódott baloldaliak közül többen a Munkáspártot fogják választani.

Thürmer Gyula, a Munkáspárt elnöke (Fotó: Tóth Gábor, Vasarnap.hu)

– Ha bejutnának az Országgyűlésbe, milyen programokat szorgalmaznának?

– Mi a legszegényebbeket szeretnénk képviselni. Azokat, akihez Orbán Viktor jótékonykodása se ér el. A kormány a középosztály megerősítését tűzte ki célul, mi kifejezetten az alsóbb osztályokra fókuszálnánk. Azt akarjuk, hogy a kenyér osztásában a dolgozó emberek is részt vehessenek. Első intézkedésünk a minimálbér megemelése és a méltányos nyugdíjminimum megállapítása lenne. Kádár Jánost valóban sok mindenért lehet szidni, de ő engedte a szegény embert jól élni!

Sokkal több pénzt kellene fordítani az állami egészségügyre is. Ezáltal is csökkentve a várólistákat és emelve a szolgáltatások minőségét. Továbbá a lakhatási kérdéseket szeretnénk rendezni. Minden embernek lakásban, otthonban kell élnie, nem pedig a parkok bokraiban. Nem lakóparkokat kell építeni, melyet csak a gazdagabbak tudnak megfizetni, hanem olyan állami lakásokat, amelyek megfizethek a fiatalok számára. Ma az állami támogatásokkal gyakorta csak a vállalkozók és a külföldi építőanyagot forgalmazó cégek járnak jól.

 

Tóth Gábor

Thürmer Gyula: A liberalizmus korunk fasizmusa

Andrásfalvy Bertalan a Vasárnapnak: Megmaradásunk a szereteten múlik

Bogár László: Trumpot a háttérhatalmak likvidálták

Kiemelt képünk Tóth Gábor, Vasarnap.hu

Iratkozzon fel hírlevelünkre