Neves művészek közös versvideója a költészet napján

Különleges versvideót készítettek a Magyar Versmondók Egyesülete és a Nemzeti Színház művészei a költészet napja alkalmából. József Attila születésének 117. évfordulóján közösen adják elő a költő Születésnapomra című versét. A művésztársakat Lutter Imre, a Magyar Versmondók Egyesületének elnöke és Bakos-Kiss Gábor alelnök, a Győri Nemzeti Színház igazgatója kérte fel a közös versmondásra.

A videómontázsban színészek, előadóművészek és rendezők mondanak el egy-egy versszakot, Turczi István költő által felvezetve a költeményt, s így áll össze a Születésnapomra című vers Udvaros Dorottyával, Söptei Andreával, Szűcs Nellivel, Huzella Péterrel, Takács Bencével és a velük együtt csatlakozó művészekkel. József Attila költészete világirodalmi szinten megkerülhetetlen, a magyar költészet egyik legnagyobb alakja, aki a legmélyebb emberi érzéseket, a társadalom rezdüléseit és az ember legalapvetőbb szociális és magánéleti vágyait, igényeit mesteri módon tudta megfogalmazni. A vers összefogó erejét szeretnék szimbolizálni a most megszólaló művészek. Ennek az erőnek az egyik legfőbb reprezentánsa ugyanis József Attila, aki műveivel minden társadalmi csoport, minden generáció, minden kor emberéhez szólni tud, beteljesítve költeménye végének vágyát és jóslatát:

„Én egész népemet fogom

nem középiskolás fokon

              taní-

              tani!”

A Magyar Írószövetség javaslatára 1964 óta ünnepeljük a költészet napját április 11-én, József Attila születésnapján, aki másik születésnapi versében, az Április 11-ben így ír a napról:

„A talló kalászait hányva

S a verebek közé belesvén

Nagy szél kapott föl egyszer engem

Hirtelen, áprilisi estén.”

A versvideóban közreműködnek, sorrendben: Turczi István költő, író, műfordító, Hajdu Tibor színművész, Zavaros Eszter operaénekes, műsorvezető, Dánielfy Gergely színművész, Lutter Imre előadóművész, műsorvezető, Udvaros Dorottya színművész, Bakos-Kiss Gábor színművész, rendező, Söptei Andrea színművész, Huzella Péter zeneszerző, előadóművész, Takács Bence előadóművész, műsorvezető, Szűcs Nelli színművész, Wiegmann Alfréd rendező.

 A versvideó megnézhető a Magyar Versmondók Egyesülete YouTube csatornáján:

Emellett közzétették Lutter Imre YouTube csatornáján is.

Forrás, címlapkép: Magyar Versmondók Egyesülete

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre