Ki alakíthat kormányt Franciaországban?

Franciaországban

Most vasárnap tartották Franciaországban az elnökválasztás első fordulóját, amelyen eldőlt, melyik két politikus kerül be a második fordulóba. Most a franciák csupán az elnök személyéről döntenek, a parlament összetétele csak júniusban, egy másik választáson dől el.

Franciaországban fontos jelentősége van a köztársasági elnök személyének, azonban egy ellenzéki összetételű parlamenttel sok kompromisszumot kell meghozni az ország irányítása során.

Tegnap kiderült, hogy a francia elnökválasztás második fordulójában melyik két jelölt mérheti össze erejét. A választói akarat szerint április 24-én ismét Marine Le Pen Emmanuel Macron között dől el a köztársasági elnök kiléte.

Ennek a választásnak az eredménye viszont nem dönt arról, hogy kik lesznek a következő öt év parlamenti képviselői. A francia Nemzetgyűlés 577 képviselőjét – akik az alsóházban üléseznek (a felsőház a szenátusé) – júniusban, egy újabb kétfordulós szavazáson választják meg az állampolgárok.

Az 577 képviselő választókerületekből kerül ki. Csakúgy, mint az elnökválasztásnál, ha az első fordulót senki sem tudja abszolút többséggel megnyerni, itt is a két legtöbb szavazatot kapó jelölt jut be a második fordulóba, illetve mindenki, aki 12,5 százalékos támogatottságnál többet szerzett az első fordulóban.

A miniszterelnököt a köztársasági elnök nevezi ki, az országgyűlési választáson többséget szerző párt tagjai közül. A 2017-es választásokon Macron pártja, az En Marche szerezte meg a parlamenti többséget, ami megkönnyítette az elnök és a parlament közötti együttműködést. Ugyanakkor

előfordulhat, hogy az országgyűlésben ellenzéki többség alakul ki. Ilyenkor a miniszterelnök és a köztársasági elnök köteles együttműködni.

Ezt Franciaországban „együttélésnek” (cohabitation) nevezik.

Franciaországban tehát áprilistól júniusig minden a választásokról szól. Április 24-én következik az elnökválasztás második fordulója, Marine Le Pen és Emmanuel Macron részvételével. Június 12-én rendezik meg az parlamenti választások első, 19-én pedig a második fordulóját.

Forrás: France Diplomatie, Linternaute.com

Címlapkép: Pixabay

Iratkozzon fel hírlevelünkre