Püspök nyakkendőben – és a katolikusok hivatalos álláspontja a választásokról

Veres András győri püspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke a Magyar Kurírnak adott interjúban egyértelművé tette, hogy minden keresztény embernek meg kell nyilatkoznia az országgyűlési választáson és a népszavazáson. Nem is akárhogyan. A főpásztor az irányokat is felvázolta – természetesen a konkrét párt megnevezésének elhagyásával, de aki egy kicsit is tud a sorok között olvasni, annak egyértelmű az útmutatás. Mindeközben a püspöki testület – nyugdíjazása okán nem aktív tagja – az ellenzék szócsöveként funkcionáló műsorban egy sor, az egyházi hivatalos állásponttal ellentétes dolgot jelentett ki, az ellenzéki összefogás malmára hajtva a vizet, olyannyira, hogy püspöki szolgálatának hivatalos tekintélyével visszaélve kijelentette, hogy keresztények nem szavazhatnak a jelenleg kormányzó pártokra. (Lapunk megkeresésére válaszolva később Beer Miklós már nem foglalt emellett határozottan állást). Kire is hallgassunk?

A jól nevelt „Mini Feri”, aki a főnökéhez hasonlóan kijelentette, hogy „még az ördöggel is hajlandó lenne összefogni” annak érdekében, hogy leváltsa Magyarország miniszterelnökét, ügyesen és jól kifurmánykodva, a választások előtti napokra időzítette az ellenzék köreiben Iványi Gábor szabadkeresztény lelkésszel – és a fiatalok lasszójaként agyonhasznált és kiégett Hodász András atyával – egyszerre emlegetett Beer Miklós nyugalmazott váci püspökkel megszervezett interjút és „személyes” beszélgetést.

Püspököt írtam volna? Igen, természetesen. És minden tiszteletet megadtam és megadok az egyházi hierarchiában szolgáló felszentelt személyeknek. Viszont fontos tisztáznunk: Beer Miklós az ellenzéki kampányban nem mint püspök jelent meg – még akkor sem, ha az ő papi szolgálata elválaszthatatlan a saját személyétől –, hanem mint magánember.

Püspök beszélt nyakkendőben és zakóban. Szabadon politizált. Nem kicsit, nagyon.

Az persze más kérdés, hogy erre senki nem hatalmazta fel a Katolikus Egyház részéről. Mondhatjuk úgy is, „partizánkodott”, a szó legszorosabb értelmében. Innentől kezdve minden egyes szava elválasztandó attól az egyházi tekintélytől, amelynek tudatában mégiscsak megfogalmazta privát nézeteit.

Sajnos a privát nézeteken nem volt képes felülkerekedni az egyház nem változó tanítása sem. A minduntalan Ferenc pápa mögé bújó nyugalmazott főpásztor például a pedofíliát szörnyűséges bűnnek nevezte, míg a homoszexuális párok együttélésének, és a cölibátus liberalizálásának kérdésében meglepően enyhe álláspontra helyezkedett.

De a nyakkendős püspök egyénieskedése helyett nézzük, hogyan nyilatkozik valójában a Magyar Katolikus Püspöki Kar (MKPK) egységes püspöki testülete a választásokkal kapcsolatban. Veres András püspök elnök a Magyar Kurírnak adott interjúban világos irányvonalakat vázol fel minden katolikus keresztény számára.

A Püspöki Konferencia március 2-i körlevelének egyes témáira reflektálva az MKPK elnöke az április 3-i népszavazásról kijelentette: „Egyházunk a Szentírás alapján az élet természetes rendjéről tanít, és hisszük, hogy az egyes ember és a közösség javát is ez a rend szolgálja. Isten férfinak és nőnek teremtette az embert, olvassuk a Teremtés könyvében.

A férfi és a nő pedig a szeretet szövetségében életet ad tovább. Mindez leírja azt a gondolkodási és életformát, amelyben mi, keresztények el tudjuk képzelni az egyén boldogulását és a társadalom növekedését. Minden, ami ettől eltér, nem normális, ezt bátran ki kell jelentenünk.

Vannak, akik önhibájukon kívül, mások önhibájukból kerültek olyan helyzetbe, amelyben eltértek természetes a rendtől. A szakértők véleménye szerint a legtöbb esetben ez sajnos tanult magatartás, és nem genetikai adottságból ered. Az Egyház kezdettől fogva kitart amellett, hogy a házasság egy férfi és egy nő szeretetszövetsége, amely életet tud adni a következő nemzedéknek. Egy egészséges párkapcsolatra épülő családban a gyermekek képesek eljutni a természetes identitásra. A nemi felvilágosításnak nem az iskolában vagy valahol a családon kívül van a helye, hanem csak a családban” – mondta Veres András, egyértelművé téve számunkra, hogy

a referendumban megfogalmazott kérdésekre a keresztény embereknek tiszta lelkiismerettel négyszer kell nemet válaszolniuk.

A katolikus püspökök arra buzdítanak a már említett körlevélben, hogy „a jövőéért érzett felelősséggel vegyünk részt a közelgő népszavazáson és országgyűlési választáson”. A püspök elnök a választásokon történő részvételről és a népszavazásról elmondta: „Mindkettő nagyon meghatározó a jövőt illetően. Ha a népszavazásra bocsátott kérdésekről van szó, azt látjuk, hogy Nyugat-Európa, illetve a világ egy másik része nagyon nem keresztény módon gondolkodik ezekről.

Bízom abban, hogy nemcsak a keresztények, hanem általában a jóérzésű emberek átérzik a felelősségüket, és tudják, hogy a jövő építése érdekében meg kell nyilatkozniuk ebben az ügyben.

Az hoz helyes döntést, aki a természetességet, a normalitást választja”

– jelentette ki az MKPK elnöke. Hozzátette: „Az országgyűlési választással kapcsolatban a körlevélben arra utaltunk, hogy minden keresztény ember a jövőért érzett felelősséggel cselekedjen, mert amikor szavazunk, akkor érték és értéktelenség, nagyobb és kisebb érték között választunk. Keresztény nagykorúságunk felelősségével a nagyobb érték mellett kell döntenünk, és a kisebb értéket, illetve az értéktelenséget el kell utasítanunk. Erre a felelős választásra egy nagykorú keresztény képes eljutni tapasztalatai és felismerései alapján. A krisztusi értékrend segít ebben.”

Iratkozzon fel hírlevelünkre