Beer Miklós nem mondott olyat, hogy keresztény ember nem szavazhat a Fideszre

Az ellenzéki összefogás miniszterelnök-jelöltje közzétett egy Facebook-bejegyzést, amelyben Beer Miklós nyugalmazott váci püspökkel folytatott beszélgetéséről ír. A poszthoz mellékelt egy képet az atyáról a következő felirattal: „Keresztény ember nem szavazhat a Fideszre”.

Ezzel kapcsolatban megkerestük a nyugalmazott püspököt, hogy tőle származik-e az idézet. Beer Miklós azt válaszolta, hogy valóban beszélgettek Márki-Zay Péterrel, de a kép alatti mondat nem tőle származik.

Az idézet egy, a 168 Órában megjelent újságcikk címére utal. Többek között erről a cikkről is beszélgettek. Arra a kérdésre azonban – hogy egyetért-e a cikk írójának ezzel a gondolatával – Beer Miklós elismerte, hogy nem egyértelmű a válasz.

Megkérdeztük azt is, hogy ennek alapján rossz kereszténynek tartja-e azokat, akik április 3-án a Fideszre teszik le voksukat. A nyugalmazott püspök elismerte a kérdés létjogosultságát, és azt is, hogy a mai társadalmi helyzetben nehéz eligazodni a különböző hírek között. Hozzátette, hogy mindenkinek saját lelkiismeretére bízza, hogy eldöntse, kire szavaz.

A cikkünkben említett Facebook-bejegyzés itt tekinthető meg.

Az archív címlapképen Beer Miklós váci megyés püspök látható a váci székhelyű Apor Vilmos Katolikus Főiskola budapesti campusának avatásán 2017. december 15-én. Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd 

Iratkozzon fel hírlevelünkre