György István: A magyar kormányablakrendszer az európai élvonalba tartozik

Az okmányirodák korszerűsítésével lassan teljessé váló magyar kormányablakrendszer Európa élvonalába tartozik – jelentette ki szerdán Kerekegyházán a helyi kormányablak átadási ünnepségén a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára.

György István köszöntőjében aláhúzta: az elmúlt tizenkét év a területi közigazgatásban is egy modern Magyarország megteremtéséről szólt. Ebben a munkában a kormánynak sikerült látványos és fontos eredményeket elérnie, vezérelvként tartva szem előtt a bürokrácia csökkentését, az ügykör bővítését, valamint a digitális ügyintézés feltételeinek megteremtését, fejlesztését – tette hozzá.

Úgy értékelt, hogy a területi közigazgatás átalakításának egyik legnagyobb eredménye, hogy az ügyfél és az ügyintézők kapcsolata hatósági jogviszonyból partneri viszonnyá alakult. A kormányablak-hálózat kiépítése is befejezéséhez közelít: mindössze 17 okmányiroda vár még átalakításra országszerte, idén a tervek között még 4 kormányablak átadása szerepel – tájékoztatott az államtitkár, megjegyezve, ma már 2500-at meghaladó ügytípus elintézésére nyílik itt lehetőség.

A kormányablakrendszer kiépítése mellett az elmúlt időszakban 54 milliárd forintból több mint 560 hivatali épület újult meg Magyarországon – idézte fel György István. Szólt arról is, hogy a digitalizáció korszakába lépve paradigmaváltás zajlik a területi közigazgatásban, melynek kapcsán

a kormány célja, hogy minél több ügyet elektronikus úton, otthonról lehessen elintézni.

Ezek között is kiemelkedőnek nevezte az egészségügyi elektronikus szolgáltatási tér létrejöttét, a NAV által automatikusan állampolgárok millióinak elkészített adóbevallást és a közelmúltban beindult, az adatmódosítások bejelentését egységes digitális felületen lehetővé tevő állami változáskezelő szolgáltatást.

Ezek mellett mintegy 400 kioszkot telepítenek kormányablakokba és postákra, melyek 14 ügykörben tovább egyszerűsítik a legfontosabb okmányokkal kapcsolatos ügyintézést – tette hozzá.

Salacz László (Fidesz–KDNP), Bács-Kiskun megye 1-es számú, kecskeméti székhelyű választókerületének országgyűlési képviselője, egyben kormánypárti képviselőjelöltje az eseményen kiemelte: Kerekegyháza alig tíz kilométerre a megyeszékhelytől, Kecskeméttől, az elmúlt időszakban a térség meghatározó településévé vált. Számos látnivaló és korszerű intézmény, szolgáltatás bizonyítja, hogy a 2001-ben várossá nyilvánított település múltját megőrizve, dinamikusan fejlődik – fogalmazott.

Örömét fejezte ki, hogy a most átadott kormányablak – sorrendben a 19. Bács-Kiskun megyében – egy műemlék jellegű, helyi védelem alatt álló épületben lett kialakítva. A 19. század végén épült, patinás jegyzőház így új, méltó funkciót kapott – mondta. Leszögezte: Kerekegyháza további sikereihez a lehetőségek adottak, a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz keretében jelentős, több százmillió forintos fejlesztési forrás áll rendelkezésére.

„Ahhoz, hogy mindez valóra váljon, helyben és országszerte össze kell fognunk, és közösen kell megvédeniük értékeinket, valamint megőriznünk a békét Magyarországon” – zárta szavait Salacz László.

(MTI)

A címlapfotó illusztráció.  Fotó: MTI/Máthé Zoltán

Iratkozzon fel hírlevelünkre