Navracsics Tibor: A kormányablakok találkozási ponttá váltak az állampolgárok és az állam között

Minden egyes kormányablak megnyitása azt igazolja vissza, hogy az idestova már több mint egy évtizedes döntésünk, amelynek mentén kialakítottuk a hivatalos nevén integrált ügyfélszolgálati irodák hálózatát Magyarországon, jó döntés volt – mondta Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter a dunaharaszti kormányablak megnyitóján pénteken.

A miniszter azt mondta, hogy a polgárok megszerették, és szívesen használják a kormányablakokat.

Miközben az állammal kapcsolatban számos fenntartásokkal viseltetünk – már csak történelmi hagyományokból is adódóan –, a kormányablak, úgy tűnik, hogy kivételt tudott képezni az általános fenntartások tengerében, és egy olyan találkozási ponttá tudott válni, ahol állampolgár és állam kulturáltan, ügyfélközpontúan, udvariasan és tisztességtudóan találkozik

– jellemezte a kormányablakokat általában Navracsics Tibor, majd hozzátette: “a kormányablak nem pusztán az ügyintézés helyszíne, hanem állam és állampolgár közötti kapcsolat új minőségének a kifejeződése, egy olyan pont, ahol az ügyintézés kultúrája által meg tudjuk mutatni a közigazgatás új filozófiáját, amelynek az a lényege, hogy a közigazgatás nem uralkodik, hanem szolgáltat”.

Navracsics Tibor kiemelte, hogy a kormányablakok  jó megítélése nagy mértékben köszönhető az ügyintézők szolgálatkész és empatikus hozzáállásának.

Navracsics Tibor miniszter (jobbra), Pánczél Károly országgyűlési képviselő (balra) és Tarnai Richárd, Pest vármegye főispánja (középen) köszöntötte a kormányablak női ügyintézőit Dunaharasztiban. Fotó: Vasárnap.hu/Majer Tamás

Köszönettel tartozunk, mert a hajdani kis okmányirodából egy gyönyörűségesen felújított kormányablak lett

– mondta Pánczél Károly, a térség országgyűlési képviselője. Rámutatott, hogy az eddigi pár tucat ügyhöz képest most mintegy két és fél ezernyi üggyel kapcsolatban kaphatnak segítséget az állampolgárok “a társadalombiztosítástól, a családtámogatáson át, a nyugellátási ügyekig sok-sok mindennel érkezhetnek ide”.

Tarnai Richárd, Pest vármegye főispánja arról beszélt, hogy közel másfél évtized telt el azóta, hogy megnyíltak az első kormányablakok az országban. Visszaemlékezett 2011. január 3-ára, amikor 29 kormányablak nyílt meg egyszerre, ő maga a váci kormányablak megnyitóján vett akkor részt.

Most úgy fogalmazott – a valódi ablakokat használva metaforaként –, hogy a kormányablak mint “termék azóta beváltotta a hozzá fűzött reményeket, olyan termék, amely folyamatosan ütéspróba alatt van, mindenki keresi a fogást rajtuk, de nem nagyon találja” – hangsúlyozta.

Tarnai Richárd főispán (középen) és Navracsics Tibor miniszter (balra) a dunaharaszti kormányablak megnyitóján. Fotó: Vasárnap.hu/Majer Tamás

A főispán is kiemelte az ügyintézők érdemeit a kormányablakok sikerességében, s kifejtette, hogy ezek a hivatalok jól, rugalmasan alkalmazkodnak az új igényekhez, feladatokhoz.

Pest vármegyében hétfőtől 33 helyen fogadják az állampolgárokat a kormányablakok munkatársai. Az új kormányablak címe: Dunaharaszti, Báthori utca 1.

Címlapkép: Megnyitott a dunaharaszti kormányablak. Navracsics Tibor miniszter (balra) és Tarnai Richárd főispán (jobbra) hosszan beszélgetett az ügyintézőkkel a megnyitón. Fotó: Vasárnap.hu/Majer Tamás

Iratkozzon fel hírlevelünkre