Minden vád alól felmentették Päivi Räsänent

A volt finn belügyminiszter azért került biróság elé, mert egy 2019-es Twitter-bejegyzésében a Bibliából idézett, és nyiltan kiállt a hagyományos családmodell mellett. Hosszas tárgyalások után ma végre kihirdették, hogy Räsänen minden ellene felhozott vádpontban ártatlan.

Hónapok óta húzódott Paivi Räsänen bírósági tárgyalása, aki ellen Raija Toiviainen főügyész indított bírósági eljárást. Räsänen bűne az volt, hogy a Bibliából idézett, és több ízben felszólalt a hagyományos családmodell védelme mellett.

A hosszas tárgyalások után a helsinki bíróság végül március 30-án hirdetett ítéletet az ügyben, és minden vád alól felmentette a finn politikust.

A bíróság 28 oldalas határozatban egyértelműen leírta: „nem a kerületi bíróság hatásköre a bibliai fogalmak értelmezése.”

Azt is kimondták, hogy Räsänen csupán „a család fogalmát, valamint a férfi és a nő közötti házasságot akarta megvédeni”. Ha ezt bárki sértőnek találja, „nyomós társadalmi indok kell ahhoz, hogy egy személy szólásszabadságát korlátozzák”.

A finn államot a tárgyalás költségeinek megtérítésére,  60 000 euró kifizetésére kötelezték.

Räsänen a következőképp nyilatkozott az ítélet kapcsán: „Nagyon hálás vagyok, hogy a bíróság felismerte a szabad véleménynyilvánítás elleni fenyegetést, és a mi javunkra döntött. Hatalmas súly esett le a vállamról az ítélet megszületése után.”

Ezután hozzátette:

„Amellett hogy hálás vagyok, hogy kiállhattam, és megvédhettem a véleménynyilvánításhoz való jogomat, remélem, az ítélet segít megelőzni, hogy másoknak is hasonló megpróbáltatásokon kelljen keresztül menniük.”

Finnország lakosságának kétharmada a finnországi evangélikus egyház tagja, amely felekezethez a finn kereszténydemokrata politikus is tartozik. Emellett az országban sok követője van az  ortodox egyháznak is, a Biblia idézésének büntetése tehát az ország lakosságának nagy részét érintené.

Forrás: Catholic News Agency

Címlapkép: Facebook/Päivi Räsänen

Päivi Räsänen a keresztény szólásszabadságért küzd a bíróságon

Päivi Räsänen: Az Európai Unió a terrorizmussal tenné egyenlővé a szabad véleménynyilvánítást

Több ezer magyar tüntetett Päivi Räsänen mellett

Kiderült, mikor hirdetnek ítéletet Päivi Räsänen perében

Iratkozzon fel hírlevelünkre