Kiderült, mikor hirdetnek ítéletet Päivi Räsänen perében

Február 14-án folytatódott Päivi Räsänen tárgyalása. A finn kereszténydemokrata politikus azért áll bíróság előtt, mert Twitter-bejegyzésében a Szentírásból idézett. A bíróság március 30-án jelenti be ítéletét.

A február 14-i tárgyalás 11:45-kor kezdődött. Az első részben a főügyész ismét felhozta a Räsänen elleni vádakat, miszerint a volt finn belügyminiszter megsértette a homoszexuális kisebbség tagjait. Szerinte azzal, hogy Isten kegyelmét és bűnbocsánatát kérte a homoszexuálisok viselkedésére, föléjük helyezte magát. Hozzátette, Räsänen természetesen nem felelős azért, ami a Szentírásban le van írva, a saját szavaiért viszont igen.

Kifogásolta, hogy Räsänen soha nem vonta vissza a kijelentéseit, annak ellenére, hogy többször is figyelmeztették azok súlyára. Sőt, ahelyett, hogy bocsánatot kért volna, arra használta a közösségi média erejét, hogy ezeket – az ügyész szerint – gyűlöletkeltő gondolatokat terjessze.

Az első egy óra után rövid szünet következett, majd pontosan 13 órakor folytatódott a tárgyalás. Räsänen jogi képviselője, Matti Sankomo szerint a főügyész vádja jogilag nem állja meg a helyét. A finn büntető törvénykönyvre hivatkozott, amely szerint egyértelmű bizonyíték nélkül nem lehet gyűlöletkeltésre, vagy gyűlöletbeszédre hivatkozni. Finnországban szólásszabadság van, és alaposan meg kell indokolni, ha valakit kisebbség elleni gyűlöletkeltéssel vádolnak.

Sankomo szerint az országban törvényes a Biblia álláspontját képviselni a szexualitással kapcsolatban, és Räsänen nem tett semmi törvényelleneset.

Räsänen

Szimpátiatüntetés Päivi Räsänen mellett a budapesti Finn Nagykövetség előtt. Forrás: Vasarnap.hu/Szennyes Krisztián

A főügyész többször is hamis vádakkal illette Räsänent

Válaszul a főügyész arra hivatkozott, hogy a szólásszabadságba nem fér bele, hogy Räsänen arról beszéljen, milyen kezelésnek kell alávetni a homoszexuálisokat. (Itt a CNE szerzője megjegyzi, hogy Räsänen nem is beszélt semmi ilyesmiről, innen is látszik, hogy a főügyész egy sztereotípiát próbált csak ráhúzni). Erre reagálva a védelem is megjegyezte, hogy a főügyész hamis vádakkal illeti a kereszténydemokrata politikust. Sakamo megkérte a bírákat, ők is figyelmesen olvassák el a röpiratot, és ne hagyják, hogy a főügyész ferdítései megvezessék őket. (A röpirat, amelyről már az előző tárgyaláson is szó volt, a 2004-ben készült „Férfinak és nőnek teremtette őket”.)

Ezután a 2019-es rádióműsor került napirendre, amelyben Räsänen a főügyész szerint azt mondta, a homoszexualitás egy genetikai degeneráció, amely vád szintén alaptalan. Räsänen nem mondott ilyet sem a műsorban, sem máshol, sőt, épp arra utalt, hogy minden ember egyformán értékes.

Sankaom azzal fejezte be védelmi beszédét, hogy a vádlott semmilyen törvényt nem sértett meg, ezért a védelem szerint ejteni kell a vádakat.

Ezt követően Pojola püspök védőügyvédje, Jyrki Anttinen kapott szót. Az ügyvéd szerint a főügyész hiába hivatkozik az Alkotmányra, mivel a bíróságon a büntető törvénykönyvet kell vizsgálni. A törvénykönyv pedig kimondja, hogy a szükségesnél nem kell jobban szabályozni az emberek közötti kommunikációt. Ezen kívül ő is megjegyezte, hogy a főügyész több helyen is pontatlanul idézi a 2004-es brossúrát, és látszik, hogy nem olvasta el az egészet.

Az ügyvéd szerint nem lehet valakit azért elítélni, mert a bűnről beszél. Ilyen alapon tilos lenne azt a tanítást terjeszteni, hogy a házasságon kívüli szexualitás bűn.

Ezután rövid szünet következett, majd 14:51-kor a bíró bejelentette, hogy az ügyben március 30-án, délután 1-kor fognak ítéletet hirdetni.

A meghallgatás után Päivi Räsänen bizakodva nyilatkozott az újságíróknak:

„Erős volt a védelmünk. Hiszem, hogy a döntés megkönnyebbülést fog hozni. Mindenki elolvashatja a brosúrát, meghallgathatja a rádióprogramot és saját maga értelmezheti. A vallásszabadság, valamint a bibliai üzenet legfontosabb kérdéseiről szól. Minden ember bűnös. De Jézus eljött, hogy a mi bűneinkért szenvedjen. Tehát: gyűlöljük a bűnt, de szeressük a bűnöst!”, mondta.

Forrás: CNE News

Címlapkép: Facebook/Päivi Räsänen

Iratkozzon fel hírlevelünkre