Päivi Räsänen: Az Európai Unió a terrorizmussal tenné egyenlővé a szabad véleménynyilvánítást

Päivi Räsänen a finn parlamentben reagált nemrégiben az Európai Bizottság azon javaslatára, amely az uniós bűncselekmények listáját ki szándékozik egészíteni a gyűlöletbeszéddel és a gyűlölet-bűncselekménnyel. A kereszténydemokrata politikus szerint megkérdőjelezhető, hogy helyes-e a gyűlöletbeszéd és a terrorizmus ilyen formában történő összehasonlítása.

A finn parlament tárgyalja az Európai Unió 2021 decemberében megjelent javaslatát, mely szerint uniós bűncselekménynek számítana a gyűlöletbeszéd a jövőben – számol be a CNE News. A keresztény hírportál a finn KD magazinra hivatkozva megjegyzi, hogy az ország egykori belügyminisztere, a kereszténydemokrata Päivi Räsänen aggodalmát fejezte ki az uniós politikával kapcsolatban és az unió tagállami negatív befolyására figyelmeztet, kiemelve: az EU nagyobb szerepet kíván játszani a tagállamok igazságszolgáltatásában is. Hozzátette: ahelyett, hogy lefektetné a demokrácia alapját jelentő, átfogó véleménynyilvánítási szabadságot, inkább korlátozni kívánja azt. 

Räsänen arra is felhívta a figyelmet, hogy a gyűlöletbeszédnek és a terrorizmusnak nem létezik egységes definíciója a tagállamokban. Kiemelte azt is, hogy ezzel az EU elszakad saját elveitől: a szabadságtól és a demokráciától, melyben a társadalom a szabadságon és a tiszteleten alapul.

A tavaly decemberben kiadott kezdeményezést a tagállamoknak is jóvá kell hagyniuk, mielőtt az Európai Bizottság jogalkotási javaslatot terjeszt elő azzal kapcsolatban.

Címlapkép: Päivi Räsänen/Facebook

Szimpátiatüntetés lesz Budapesten Päivi Räsänen mellett

Päivi Räsänen a keresztény szólásszabadságért küzd a bíróságon

Iratkozzon fel hírlevelünkre