Az ukránok úgy számolnak, Magyarország belép a háborúba, ha az ellenzék nyer

A Fidesz-kormány álláspontja mind hazai, mind nemzetközi szinten jó ismert: Magyarország ki akar maradni a háborúból, nem küld magyar katonákat Ukrajnába. Ezért az ukrán kormány minden követ megmozgat, hogy hazánkban április 3-án kormányváltás legyen: Zelenszkij már le is paktált Márki-Zay Péterrel – olvashatjuk a Magyar Nemzet oldalán.

Miután március 21-én a brüsszeli külügyminiszteri tanácson Szijjártó Péter újra elmondta, hogy Magyarország nem fog részt venni a háborúban, Ukrajna választási kampányba kezdett a magyar ellenzék mellett.

Szijjártó kijelentése után Dmitro Kuleba külügyminiszter azonnal felhívta a budapesti ukrán nagykövetet, és arról konzultáltak: hogyan lehetne hozzásegíteni az egyesült magyarországi ellenzéket a választási győzelemhez? A Magyar Nemzet nemzetbiztonsági forrásból úgy tudja: az ukrán elnök azóta fel is vette a kapcsolatot Márki-Zay Péterrel.

Márki-Zay többször is elmondta már, hogy ő fegyvereket és katonákat is küldene Ukrajnába, ezzel hazánkat is belesodorva a háborúba. Az ukránok tehát joggal reménykednek abban, hogy egy esetleges kormányváltás az ő malmukra hajthatja a vizet.

A magyar ellenzékkel való egyeztetést követően Zelenszkij nyílt hadjáratot indított Magyarország, és a jelenlegi kormány ellen.

Zelenszkij a magyar kormány ellen

Március 24-én videóban jelentkezett be az Európai Tanács ülésére, ahol Orbán Viktor miniszterelnököt támadta:

„Figyelj, Viktor, tudod, mi történik most Mariupolban? Ha tudsz, menj le a [Duna-] partra, nézd meg a cipőket, és meg fogod látni, hogy ilyen tömeggyilkosságok most is folynak a világban. Oroszország ma is ezt hajtja végre”, idézi a Magyar Nemzet.

Pár nappal később pedig a dán parlamenti képviselőket próbálta Orbán ellen hangolni a következő üzenettel:

„Nem lehetnek orosz csápok Európában, amelyek belülről feszítik az uniót, és még most is segíteni próbálják Oroszországot, hogy a lehető legtöbb pénzt keresse. Mindenki pontosan tudja, hogy az EU-ban ki áll szemben az emberiességgel és a józan ésszel, ki az, aki semmit nem tesz Ukrajna békéjéért. Ennek véget kell vetni, Európa pedig nem hallgathatja tovább a magyar kormány kifogásait.”

Zelenszkij célja egyértelmű: igyekszik a nemzetközi közvéleményt a magyar kormány ellen hangolni, abban bízva, hogy ezzel növeli a baloldal esélyeit a választásokon. Márki Zayék győzelme pedig – most már egyre biztosabbak lehetünk ebben – sok magyar családot szakítana szét és tenne tönkre.

A magyar kormány továbbra is kitart álláspontja mellett, és amíg a Fidesz hatalmon van, nem fog megtörni a külföldi nyomásnak.

Orbán Viktor szerint felelőtlenség lenne fegyvereket és magyar katonákat küldeni a háborúba.

„Ilyenkor nem megengedhető, hogy a kampány szempontjai a nemzeti érdekek elé tolakodjanak”, reagált a miniszterelnök az ellenzék törekvéseire.

Ugyanakkor hazánk továbbra is minden eszközzel segíti a háborús menekülteket, akiknek humanitárius segítségre van szükségük.

Forrás: Magyarnemzet.hu

Szijjártó: a baloldal azonnal megkezdené a fegyverszállításokat

 

Kaszab Zoltán: A jelenlegi kormány a béke garanciája

 

Francesca Rivafinoli – Ön dönt: Kelet vagy kelet?

Címlapkép: Kijev, 2021. május 20. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az államfői beiktatásának második évfordulója alkalmából tartott sajtótájékoztatón a kijevi Antonov repülőgépgyárban 2021. május 20-án. Forrás: MTI/EPA/Szerhij Dolzsenko

Iratkozzon fel hírlevelünkre