Ungváry Zsolt: Hasonmásokkal nem pótolható az eredeti

Ukrajnai háború

Ukrajnából kimenekítették Zelenszkij hasonmását, nehogy az oroszok kezére jusson, akik így hamis nyilatkozatok tételére, hamis videók elkészítésére használhatnák fel. Nem mintha ne lehetne bármilyen kamuvideót készíteni manapság, volt is olyan, amelyben Zelenszkij (az igazi?, a hasonmás?, a CGI?) bejelenti az ukrán hadsereg fegyverletételét. Természetesen az eredeti Zelenszkij nyomban cáfolta ezt az álhírt. De mi van, ha az ál-Zelenszkij cáfolt, és az igazi jelentett be?

1988-ban készült egy magyar film (Titánia, Titánia, avagy a dublőrök éjszakája), amiben egy diktátor (mindenki számára beazonosíthatóan a román elnök, Ceausescu) halála után a dublőreit is meggyilkolják, nehogy ők vegyék át a hatalmat. Nem tudom, egy évvel későbbi kivégzése után mi lett a hasonmásokkal; az nem merült fel senkiben sem, hogy ne az igazit ölték volna meg.
De vajon ha egy hasonmás áll ki a nyilvánosság elé, ő jelenti be az intézkedéseket, ki is az igazi? Az, aki esetleg eközben lapul egy óvóhelyen, mert az ő biztonsága a legfontosabb? De miért ő legyen biztonságban, ha más viszi vásárra a bőrét, nem a más-e akkor a valódi?

Lehet, hogy az igazi Zelenszkij menekült el, és a hasonmás maradt Kijevben megszervezni az ellenállást?

De akkor ő válik az igazivá, hiszen az az igazi ukrán elnök, aki a helyén van. A dologban dupla csavar (már persze ha egy árva szó is igaz az egészből), hogy egy Putyin- és egy Kim Dzsongun- hasonmás segédkezett a szökésben. (Különösen Kim hasonlít nagyon, bár számunkra – elnézést a rasszista ízű megjegyzésért, de így van – két kövér koreai között nem nehéz hasonlóságot találni.)

Kinek és minek hihetünk a technika világában? Ha Isten felírná az égre láng betűkkel, hogy ő a teremtő, nem tartanánk-e trükknek? Jézus megjelenése az apostolok előtt hologram vagy animáció? Saját létezésünk nem pusztán egy gondolatfolyam vagy szappanopera?

Mi van, ha az egész háború is csak virtuális? Ha Ukrajna csak egy ügyesen megírt program valamelyik számítógépes játékban? Nos, ha valaki elmegy a határhoz, és látja a menekülteket, hirtelen valóságossá válik. De aki csak a menekültekről készült képeket látja, az hiheti ezt is hollywoodi filmnek, miként a bombázásokat, amelyeknél – valljuk be – sokkal látványosabbakat és pusztítóbbakat nézhetünk tucatjával a Netflixen.

A katonának, aki megnyom egy gombot, kilő ezzel egy rakétát, megöl embereket, ez csak olyan, akár egy számítógépes játék. A vadászgépek pilótái szimuláción is gyakorolnak; mi van, ha a valóságról is azt hiszik, szimuláció? Csak amikor lelövik őket, a game over után már nem kezdhetnek újabb játékot.

Minden élet egyszeri, és ezért nagyon értékes. Aki egyet is kiolt, megbocsáthatatlan bűnt követ el. Putyin gonoszságával tele az európai sajtó. Az a világ mond ítéletet felette, ahol legális a gyerekek feltrancsírozása, és nem csak a 12 heteseké (akiknek egyébként már teljesen emberi alakjuk van, képesek az ujjaikat behajlítani, szájukkal már a szopást imitálják, reagálnak rá, ha az anyjuk a hasára teszi a kezét…), hanem újabban már a megszületésig engedélyezni akarják az abortuszt. Ha az anyaméhben ölik meg fogókkal, szívókkal, méreggel, akkor haladó, emberies és modern. Ha két nappal a születése után Harkivban lebombázzák, akkor barbár, kegyetlen, botrányos. Az EU-ban egy nap alatt több magzatot ölnek meg (érzéstelenítés nélkül, még annyi esélyt sem hagyva nekik, amennyi egy mariupoli óvóhelyen rettegőnek van), mint ahány civil áldozata eddig az ukrán háborúnak összesen volt egy hónap alatt. Vagyis a liberális EU sokkal nagyobb tömeggyilkos, mint Putyin.

Mondhatjuk, hogy a magzat nem ember, lehet erről törvényt hozni, attól még nem tudjuk felülírni a biológiát. Lehet ragaszkodni területi integritáshoz most, és figyelmen kívül hagyni száz évvel ezelőtt. De egy kis következetességet azért vigyünk a dolgokba, mert anélkül nagyon hiteltelen és relativizálható minden.

Nem helyettesíthetjük az elpusztított életeket fiktív, virtuális karakterekkel. Sem a kijevi vagy bukaresti elnöki palotában, sem a lebombázott épületek romjai alatt, sem egy abortuszklinikán.

Iratkozzon fel hírlevelünkre