Michel Onfray: A Radio France ugyanúgy propagandafelület, mint a Russia Today

Onfray

Március 4-én, a monacói RMC rádió vendégeként Michel Onfray francia filozófus arról beszélt, hogy az orosz média európai bojkottja után a következetesség azt diktálná, hogy a többi propagandamédiát is betiltsák.

Miután Oroszország február 24-én megtámadta Ukrajnát, az Európai Unió országai úgy döntöttek, a helyi felhasználók számára elérhetetlenné tesznek két orosz médiumot: a Russia Today és a Szputnyik híroldalakat. A döntést azzal indokolták, hogy a két újságot az orosz állam finanszírozza, ebből kifolyólag a Kreml „propagandatermékei”.

Onfray a lapokat a francia állami rádióhoz hasonlítva így vélekedett az RMC Grandes Gueules nevű műsorában a helyzetről:

„Azt mondjuk, háború van, rendben, töröljük el a Russia Todayt és Szputnyikot. Állítsuk meg ezeket a híroldalakat, mert azt feltételezzük, hogy a propaganda eszközei. De akkor tényleg állítsuk meg a propagandamédiát. Állítsuk meg a Radio France-t.”

A Radio France a francia állami rádiócsalád, amelyhez több tematikus rádióadó tartozik. Egyik ilyen a France Inter, amely Onfray szerint jogosan vádolható propaganda terjesztésével.

Az RMC munkatársai a filozófus szerintük szélsőséges kijelentésére úgy reagáltak, hogy a France Inter nem említhető egy lapon a Russia Tuday hírcsatornával.

Onfray erre azt válaszolta: „A saját területükön, de egy lapon említhető. Úgy értem, ott is vannak emberek, akik ki vannak tiltva” – mondta, majd hozzátette: „Franciaországban is vannak rádiók, amik nem a pluralizmus elv alapján működnek.”

Az említett francia állami rádió, a France Info két éve sugárzott műsorában például arról énekel egy humorista, hogy Jézus meleg, és ezzel nincsen semmi baj. A stúdió közönsége pedig egyértelműen jól szórakozik Európa legnagyobb egyházának meggyalázásán.

Forrás: RMC

Címlapkép: Facebook/ Radio France

Iratkozzon fel hírlevelünkre