„Jézus homi” – énekli a francia állami rádió humoristája

Frédéric Fromet dalszerző még tavaly áprilisban futott be „Leégett a katedrális” című, hasonlóan ízléstelen dalával.

A France Inter nevű, államilag támogatott francia rádiónál az olyan humoristák, mint Charline Vanhoenacker vagy Guillaume Meurice kedvükre szórakozhatnak mások kárára. Az ő társaságukhoz tartozik az a bizonyos Frédéric Fromet is, aki január 10-én mutatta be az igen csak botrányos című „Jézus homi” dalát.

A humorista arra a bírósági eljárásra akart reflektálni, amelynek során egy brazil bíró betiltotta a Krisztus első megkísértése című sorozat sugárzását, amelyben Jézust homoszexuálisként ábrázolják.

A dalban többek között ilyen sorokat hallhatunk: „Jézus, Jézus homi, nem értem mi a baj ezzel”, „Jézus, Jézus, Jézus homi, LMBT tag, miért feszítették meg, miért?”– a stúdió közönsége pedig láthatóan jól szórakozik a férfi előadásán. A szerző a dalban kendőzetlenül gúnyolódik az egész katolikus egyházon, és utal a párizsi le Marais negyedre is, ami köztudottan számos homoszexuális szórakozóhelynek ad otthont.

Az esettel kapcsolatban a France Inter egy másik humoristája, Charline Vanhoenacker azt nyilatkozta: „Ne feledjük, hogy jogunk van a vallásgyalázáshoz, és ha nem élünk ezzel a jogunkkal, könnyen elveszíthetjük, akár annak idején a Charlie Hebdónál”.

Valóban, de vajon Mohamedről mert volna bármelyikük is ilyen dalt írni?

Gilles-William Goldnadel francia ügyvéd és író azt írta Twitter-oldalán:

„Természetesen kevésbé veszélyes egy tehetségtelen kis lázadónak a stúdió védelméből Jézuson gúnyolódni, mint Mohamed prófétán. Ez az állami rádió a mi keresztünk, és tisztítótüzünk”.

Különösképpen, mivel nem ez volt Fromet első próbálkozása. Tavaly április 19-én, négy nappal azután, hogy a párizsi Notre-Dame székesegyház leégett, már kijött egy hasonlóan ízléstelen dallal, amelyben a tűz apropóján az egyházat szidta. Ebben a dalban ilyen mondatok voltak: „lejárt a katedrális ideje, bárcsak a papoké is lejárna vele együtt”. Természetesen nem maradt ki a dalból a közhelyes sopánkodás sem, amiért olyan sok pénz gyűlt össze a katedrális felújítására.

Forrás: Valeurs actuelles

Kiemelt képünk forrása: Christianophobie

Iratkozzon fel hírlevelünkre