Újabb genderőrület Franciaországban – az apából lett anya

A dél-franciaországi Haute-Garonne megyében található toulouse-i fellebbviteli bíróság hivatalosan elismerte a „transznemű nőt”, tehát egy „nemet megváltoztató férfit” lánya anyjaként. Erről szerdán több francia média is beszámolt, például a Valeurs actuelles magazin és a France 3 Occitanie rádióállomás. Ez az első alkalom, hogy a bíróság egy nővé változtatott transznemű férfinak jogot adott arra, hogy a gyermek születési okmányán az anyjaként szerepeljen.

A nem a fogantatáskor megváltozott

A Valeurs actuelles szerint kezdetben a szóban forgó pár heteroszexuális volt, és több gyermekük is született. A „transznemű nő” tehát a gyerekek biológiai apja, míg élettársa az anyjuk. Mire az utolsó gyermek megfogant, a férfi már nemet változtatott, de még nem igényelte reproduktív szervei eltávolítását. A lánya – 2014-ben született. Orvosilag a férfi, akinek nemét az okmányaiban 2011-ben „nővé” változtatták, valójában a gyermek apja. A Valeurs actuelles kiemelte:

„a férfi neme megváltoztatása után, 2014 óta kéri, hogy ismerjék el nem szülő anyának.”

A France 3 Occitanie műsorszolgáltató információi szerint a pár utolsó gyermekének születése után az anyakönyvvezető megtagadta a „nem szülő anya” által aláírt anyasági elismervény bejegyzését a születési anyakönyvi kivonatba. 2018 novemberében viszont a montpellier-i fellebbviteli bíróság kimondta, hogy a születési anyakönyvi kivonatban fel kell tüntetni a „biológiai szülő” jelölést. Szeptemberben a francia semmítőszék kijelentette, hogy a francia jog nem teszi lehetővé, hogy a gyermek apját vagy anyját „biológiai szülőként” jelöljék meg.

Lehet kettős anyai származás

Szerdán a francia igazságszolgáltatás kimondta, hogy kettős anyai leszármaztatásról van szó: „A bíró úgy ítélte meg, hogy a gyermek születési anyakönyvi kivonatán nem szükséges feltüntetni a »nem szülő anyja« nemének megváltozását, ami miatt a lány az első francia gyermek lett, aki két anyától legálisan született” – kommentálja a Valeurs actuelles.

Forrás: Die Tagespost

A címlapkép forrása: Pixabay.com

Iratkozzon fel hírlevelünkre