Ungváry Zsolt: Egyes Banánköztársaságokat Ellenőrző Szervezet

„Idegeneket hív magyarok ellen segítségül”, énekli kétségbeesett szemrehányással Koppány a Szörényi–Bródy-féle István, a királyban. S bár az azóta klasszikussá lett rockopera a nemzeti összetartozást és a hazaszeretetet ébren tartó opusszá nemesült (és szent királyunk nimbuszának szerencsére mit sem ártott), azért

az eredeti szerzői szándék annak bemutatása volt (és 1983-ban elsősorban ezt üzente, 27 évvel ’56 után), hogyan jut hatalomra valaki az idegen fegyverek árnyékában.

A recept adott, hiszen a történelmünkben sokszor előfordult, hogy sértett, megvásárolt vagy eleve ellenséges alakok külföldről hívtak segítséget abban bízva, hogy majd németek, oroszok, törökök pártfogásával gyakorolhassák a hatalmat a magyarok fölött. Amikor győzelmet arattak, kánya világ köszöntött be évszázadokra. Ha sikerült megóvnunk a szuverenitásunkat, akkor már pár évtized alatt is látványos fejlődés következhetett.

Az aktuális labancaink (bolsevikjaink) most éppen az EBESZ nevű szervezetet uszítják ránk, mert egy dél-amerikai banánköztársaság és egy törzsi háborúba fulladó afrikai ország sajátos keverékének láttatják bő ezeréves hazánkat.

Az EBESZ pedig jön ellenőrizni, vajon az emberevő hunok meg tudnak-e rendezni egy tisztességes választást (nem olyan amerikaiasat, ahol halottak szavaznak, vagy franciásat, ahol a Nemzeti Front 13%-os eredménnyel a képviselői helyek 1,5%-át kapja).

Érdekes, hogy 2006-ban nem küldtek megfigyelőket, s ha maga a csaló nem vallja be utólag, hogy hazudott éjjel-nappal, akkor ma sem tudnák. Illetve úgy tűnik, nem is tudják, nem is érdekli őket. 2006 októbere sem érdekelte őket, ezért sem vehetők komolyan. Ahogyan az európaisággal vegyes demokráciát féltő Európai Parlament sem, amelyik alelnökévé választotta a szovjet fegyverek árnyékában diktatúrát építő Apró Antal unokáját, aki egyben a fent említett sajnálatos októberi események idején a szemkilövetéseket elrendelő (üdvözlő) miniszterelnök felesége.

„Hazug Hal a nevem, de ez nem igaz”, mondja a bennszülött a Piszkos Fred közbelép-ben; hát ilyenek ezek a szervezetek is.

Az EBESZ első E-je például európait jelent, miközben olyan ősi európai országok a tagjai, mint az USA, Kanada vagy Mongólia (?), vagy olyan sosemvolt, átmeneti államok, mint Moldova, Macedónia, Szlovákia vagy Ukrajna.

Ha lett is volna bármi bizalmunk ezekben a rövidítésekben (EBESZ, NATO, ENSZ, EU, UEFA), az nagyon gyorsan elillant a tapasztalat tükrében. De hát láttunk mi már NRCS-t (Német-római Császárság), Arany Hordát, Oszmán Birodalmat, Habsburgokat, Szovjetuniót;

ezek hol kioktatással, hol erőszakkal verték belénk az igéiket, aztán hová lettek.

Úgyhogy ha jönnek ezek az EBESZ-es figurák kutakodni, veregessük vállon őket, hogy játsszátok csak az eszeteket gyerekek abban a pár évben, amíg létezik ez a fura szervezetetek, mi pedig majd teszünk a történelemkönyveinkben egy apró csillagot a nevetek mellé, ha esetleg emelt szintű érettségihez valakinek netán szüksége lenne rá, mi a fenét is jelentett ez az öt betű.

A szerző korábbi írásai itt olvashatók.

A címlapképen az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) soros elnöki tisztét betöltő Zbigniew Rau lengyel külügyminiszter látható az EBESZ lengyel elnökségéről szóló bizottsági meghallgatásán a Dirksen szenátusi irodaházban Washingtonban 2022. február 3-án. Forrás: MTI/AP/Jacquelyn Martin

Iratkozzon fel hírlevelünkre