A dicsőítés művészete: nem tetszeni a világnak, hanem énekelni Istenről

Nem teszeni a világnak, hanem beszélni róla.

A művészet, lényegét tekintve, nem választható el a transzcendenstől, amely minden előadó kifogyhatatlan múzsája. A művész ebből az örök szépségből fordít le valamit a saját eszközeinek olykor ügyes, máskor csetlő-botló alkalmazásával valamit, ami a mulandó világban az el nem múló üzenetét hordozza. Ferenczi Gyuri az A Dal 2022 első válogatóján ugyanezt a gondolatot így ragadta meg: „nem az a művész dolga, hogy elnyerje a világ tetszését, hanem hogy énekeljen a világról”. Az Istent dicsőítő előadók irányadó szabálya sem lehet más. Mindössze a keresztény tartalmú művészeti alkotások vonatkoztatási pontja akár a világban is felfedezhető, ám a szabad szemmel látható világnál is több isteni szép.

Nagy gondban van az a dicsőítő énekes – illetve az Isten dicsőségére alkotó bármely művészeti megnyilatkozás képviselője –, aki a világi elismerések után áhítozik. Egyhamar elveszíti a kapcsolatot a kimeríthetetlen forrással, amelyből minden, ajkáról felfakadó dicséret származik. Sok esetben ugyanis a világ egy pont után nem akar hallani a földöntúli, benső szemekkel meglátható valóságról, ha amiatt változtatni kénytelen addig megszokott életberendezkedésén.

Az A Dal 2022 zsűrijének idézett kijelentése az Istent dicsérő muzsikára talán eképpen fordítható le:

„nem az a dicsőítő dolga, hogy elnyerje a világ tetszését, hanem hogy kapcsolatban legyen Istennel, aki minden megszólalásának, művészetének eredeti oka”.

Amíg ugyanis a világ szempontrendszerének is meg kívánunk felelni, addig fennáll a veszélye annak, hogy a kapott reakcióktól függvényében folytassuk – vagy ha már kényelmetlen eredményeket szülne – feladjuk Isten dicsőítését.

Sikeres sztárok a keresztény könnyűzenében

Természetesen a dicsőítésvezető egója nem elhanyagolható a zenei szolgálata közben. Ám ennek is, mint ahogy minden másnak a színpadon, Istenre kell mutatnia és nem állhat meg önmagánál. A nézők figyelmének Istenre történő irányítása folyamatos kihívást jelent, és az önvizsgálat őszinteségét követeli meg szakadatlanul. A helyes lelki attitűd felismeréséhez pedig kapcsolatra van szükség Istennel, hogy abból a dicsőítés mindenki számára felajánlott kommunikációja születhessen meg.

Gável András

 

 

Guns N’ Worship

A keresztény zene kommunikáció – állították a Szólj be a popnak! vendégei

Fotó: pxhere

Iratkozzon fel hírlevelünkre