Az Európai Püspöki Konferencia védelmébe vette a magzatokat

Az Európai Unió Püspöki Konferenciája nyilatkozatot adott ki a magzati élet védelmében, azt követően, hogy Emanuel Macron francia elnök felvetette: az abortuszhoz való jogot bele kellene írni az Európai Unió Alapjogi Chartájába.

Január 19-én, az Európai Parlament strasbourgi ülésén Franciaország köztársasági elnöke kijelentette: ideje újragondolni az Európai Unió Alapjogi Chartáját.

Szerinte új küzdelmet kell indítani az európai értékek megszilárdítására. Szorgalmazni fogja, hogy az abortuszhoz való jog és a környezet védelme bekerüljön az EU Alapjogi Chartájába – mondta.

Az említett chartát 2000-ben iktatták be. A dokumentumban az EU-tagállamok elismerik az élethez való jogot, ugyanakkor nem esik szó az abortuszról. 2021 júniusában az Európai Parlament elfogadott egy jelentést, melyben az abortusz, mint „alapvető egyészségügyi ellátás” szerepel.

Macron abortuszpárti kijelentésére pár héttel később, február 8-án reagált az Európai Unió Puspöki Konferenciája (COMECE). A konferencia elnökségének tagjai: Jean-Claude Hollerich bíboros, Mariano Crociata, Noel Treanor, Czech Bishop Jan Vokál és Franz-Josef Overbeck püspökök nyilatkozatban fogalmazták meg „mélységes aggodalmukat és egyet nem értésüket” a kijelentéssel kapcsolatban.

A nyilatkozatban leírják, hogy egyetértenek Macronnal, miszerint fontos az Európai Unió értékeinek védelme és népszerűsítése.

Ugyanakkor „az egyik legfőbb érték az emberi élet méltóságának védelme annak minden szakaszában, különösen a teljesen kiszolgáltatottak védelme, mint a születendő magzatoké”.

Hozzáteszik, tisztában vannak azon nők tragikus és nehéz élethelyzetével, akik az abortuszon gondolkodnak. Ezeknek a nőknek a támogatása az egyház egyik fontos feladata. Nem szabad őket magukra hagyni, ugyanakkor a megszületendő gyermek élethez való jogát is figyelembe kell venni.

Végül leírják, hogy „jogi szempontból sem európai, sem nemzetközi törvény nem ismeri el az abortuszhoz való jogot. Ennek megváltoztatása és az abortuszhoz való jog bevezetése az Európai Unió Alapjogi Chartájába nem csak az alapvető európai meggyőződés és értékek ellen menne, de igazságtalan törvény lenne. Nem lenne semmilyen etikai alapja, és végtelen vitát indítana el az EU állampolgárai között”.

Címlapkép: Emmanuel Macron francia elnök. Forrás: MTI/EPA/Sascha Steinbach

Iratkozzon fel hírlevelünkre