Jeffrey Sachs: Az Egyesült Államok egy nem együttműködő országgá vált

Jeffrey Sachs a Columbia Egyetem professzora a Keresztény Gazdasági és Vállalkozói Fórumon megtartott előadásában arról számolt be, hogy a világunkat három nagy válság sújtja. Ezek negatív hatásait egyre inkább érezzük a mindennapok szintjén. A világjárvány, rávilágított arra, hogy nemzetközi összefogásra van szükség a 21. századi krízisek elhárításában.

Sachs professzor szerint a második válság geopolitikai jellegű. Felhívta a figyelmet arra, hogy Magyarország szomszédságában Ukrajnában, napról napra egyre súlyosabb a helyzet. Az új hidegháború feszültségeket hoz létre mindenütt a szabad világ népei között.

Elmondta, hogy most minden attól függ, hogy az Egyesült Államok és Oroszország képes-e meghallgatni és megérteni egymás érdekeit.

Ha ez őszintén megtörténik, akkor a krízis feloldására találhatnak egy kompromisszumos megoldást – mondta a Columbia Egyetem professzora.

Jeffrey Sachs a Columbia Egyetem professzora online kapcsolódott be a konferenciába (Fotó: ÉrME Alapítvány)

A harmadik súlyos kihívás pedig a klímaválság. Sachs beszámolt arról, hogy ennek a kezelése egy nagyszabású globális együttműködést igényel. Felhívta a figyelmet arra, hogy a válság valós és évről évre fokozódik. Beszámolt arról, hogy egy nagyon összetett, többrétegű környezeti krízissel néz szembe az emberiség, amely az ökoszisztéma teljes összeomlásával fog járni.

Hangsúlyozta, hogy ha tovább folytatódik ez a kizsákmányoló, környezetszennyező termelés, akkor olyan hőmérsékletet érünk el, amire 100 000 éve nem volt példa ezen a bolygón. Ennek a következményei pedig beláthatatlanok lesznek: hatalmas viharok, aszályok, valamint a tenger vízszintjének emelkedése.

Mindezen kihívások megoldására globális együttműködésre van szükség. Egyetlen ország sem határozhatja meg a saját éghajlatát. Amit tehetünk az az, hogy együttesen csökkentjük a károsanyag-kibocsátásunkat.

Jeffrey Sachs felhívta a figyelmet arra, hogy legyen szó világjárványról, geopolitikai kérdésekről vagy a klímaválságról, az Amerikai Egyesült Államok egy nem együttműködő országgá vált.

A fenntartható fejlődéshez együttműködésre van szüksége. Elmondta, hogy az amerikai politikának is meg kellene végre értenie, hogy a cél nem kevesebb, mint az életben maradásunk. Ezt pedig úgy lehet elérni, hogy ha egy a természetet tisztelő és nem a kizsákmányolásra építő gazdaságot hozunk létre.

A Keresztény Gazdasági és Vállalkozói Fórum résztvevői a PPKE-n (Fotó: Szennyes Krisztián)

Hangsúlyozta, hogy a fenntartható fejlődés csak úgy lesz elérhető, hogy ha az a környezet megóvásával történik. Éppen ezért újra kell gondolnunk a hozzáállásunkat a gazdaságról is.

Sachs szerint ma mindenünk megvan ahhoz, hogy megoldjuk a fenti három problémát.

„Megvannak az eszközeink a világjárvány elleni küzdelemhez. Az energiarendszerünk gyors átalakításával, korlátozni tudjuk az éghajlatváltozást” – emelte ki.

Jól látszik, hogy a jövő kihívásai egyre inkább csak nemzetközi együttműködéssel lesznek kezelhetők. Végezetül hozzátette, hogy mindezek megkívánják, hogy túllépjünk a régi és lejárt szemléletű nagyhatalmi politikai játszmákon. Ez a globális együttműködés pedig az emberiség egy új korszakát fogja megnyitni.

 

Tóth Gábor

A wellnessjólét nem hozza el a valódi boldogságot

Keresztény válaszok a közgazdasági kihívásokra

Létezhet-e keresztény közgazdasági modell?

Kiemelt képünk forrása Szennyes Krisztián, Vasarnap.hu

Iratkozzon fel hírlevelünkre