A következő hónapokban látszik az árstop igazi értelme

Február elsejétől a boltoknak az október 15-én érvényes árakon kell árulniuk néhány alapvető élelmiszert, a búzafinomlisztet, az étolajat, a csirkemellet, a sertéscombot, a kristálycukrot, a 2,8%-os UHT tejet, a csirke far-hátat, valamint a csirkeszárnyvéget. A lépés már most sokaknak segít, és a benzinárstop példája azt mutatja, hogy később lehet igazi haszna.

Példátlan folyamatok zajlanak ma a világgazdaságban és az Európai Unióban is. Az elhibázott brüsszeli energiapolitikának köszönhetően az áram és a gáz ára az egekbe szökött, és ennek persze sok más termék és élelmiszer árára is komoly hatása van. A mezőgazdaságnak, az élelmiszeriparnak és a gazdaság többi termelő ágának ugyanis rengeteg energiára van szüksége a termékek előállításához, így annak drágulása törvényszerűen hat mindennek az árára, megnövelve ezzel az inflációt. Ezt a folyamatot pedig tovább gerjesztené az üzemanyagok árának növekedése, amely így a szállítás révén duplán beépülne az egyes termékek árába. Ezt a folyamatot állította meg Magyarországon a kormány által bevezetett benzinárstop. A novemberi bevezetése óta eltelt időszak pedig bebizonyította, hogy az intézkedés működik. 

Amikor ugyanis az üzemanyagok ára alacsonyabb volt, mint 480 forint, a kutak is csökkentettek és elkezdtek versenyezni a vevőkért, míg most, hogy ismét felfelé halad az energiahordozók ára, a plafon védi az embereket.

Jelenleg a 95-ös benzinért 509 forintot kellene fizetni, a gázolaj átlagára pedig 525 forint lenne. Vagyis egy dízelautót használó család literenként már most 45 forintot spórol, ami egy tank üzemanyag esetén máris több, mint 2 ezer forintot jelent. Aki pedig 3 gyermeket hord iskola után szakkörre, edzésre, jár dolgozni és hétvégén még a vidéken élő nagymamát is meglátogatja, tudja, hogy meddig elég egy tank gázolaj. 

A február elsején életbe lépett élelmiszerárstopot pedig az eddig leírtak fényében érdemes értékelni. Az intézkedést ugyanis többen – köztük Jakab Péter, a szebb napokat megélt Jobbik elnöke – próbálták nevetségessé tenni például azzal, hogy megmutatták: a rögzítés napjához, vagyis október 15-höz képest nem vagy alig drágult az érintett élelmiszerek ára. Amellett, hogy az ilyen témájú posztok többsége eleve tartalmaz egy vaskos csúsztatást, hiszen mindegyik termékből van olcsóbb és drágább is a boltokban, azért sincs igazuk, mert a kormány lépésének lényege nem ebben van. A cikk elején részletezett világgazdasági és európai folyamatok hatására ugyanis az várható, hogy ezeknek az alapvető fogyasztási cikkeknek az ára a következő időszakban jelentősen emelkedik. És az árstopnak – ahogyan az üzemanyag esetén is – ekkor lesz óriási jelentősége.

Persze sokaknak már az sem mindegy, hogy egy liter étolajért 680 vagy 720 forintot fizetnek, az viszont még több embernek jelent majd még nagyobb segítséget, ha 1080 forint helyett „csak” 720 forintot kell fizetni.

Márpedig az előrejelzések nem túl kecsegtetők, sok élelmiszer esetén tényleg nem elképzelhetetlen, hogy a jelenlegi harmadával vagy akár felével is nő majd az ára. És itt lesz jelentősége ennek az intézkedésnek az inflációt illetően is, hiszen ezekért a termékekért innentől kezdve nem fizethetünk többet, vagyis ha az inflációt számoljuk, a mellettük szereplő sorba egy kövér 30-as helyett akár már most beírhatunk egy kerek 0-t százalékos árnövekedésként. 

Persze, az infláció ebből a szempontból most másodlagos. Mint ahogyan azt egy korábbi cikkünkben kifejtettük, a lépés a legkiszolgáltatottabbakat és a családosokat védi valójában. A kormány tehát ismét az ő oldalukra állt a multik helyett.

Címlapkép: Pixabay

Iratkozzon fel hírlevelünkre