Potápi: 2022 a cselekvő nemzet éve

A nemzetpolitikában 2022 a cselekvő nemzet éve, ez szól egyrészt a megmérettetésekről, ugyanakkor keretet ad a programoknak is - hangsúlyozta Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkára egy online konferencia keretében a magyar kormány által indított vállalkozói mentorprogram szlovéniai nyitórendezvényén.

Kiemelte: Muravidéken a tapasztalatátadás magától értetődő dolog, hiszen ott a vállalkozások nagyon sok esetben családi vállalkozások, ahol az idősebb nemzedék átadja a tapasztalatait a fiatalabbaknak.

Az államtitkár rámutatott: a most induló mentorprogramnak is az a célja, hogy a felhalmozott, akár több évtizedes tapasztalatot a rutinos vállalkozók megosszák a fiatalokkal.

„Nagyon örülünk annak, hogy Muravidéken is elindul a program, hiszen a Kárpát-medencei viszonylatban a legkisebb magyar közösségéről beszélhetünk” – fogalmazott Potápi Árpád János, hozzátéve, hogy sok esetben azonban azt látják, hogy a kisebb közösségek példát tudnak mutatni a nagyobbaknak tenni akarásból, életerőből.

A Muravidék a legnyugatibb, de a legkisebb magyar nemzeti közösség is, éppen ezért az identitás megőrzése nehézségbe ütközhet – vélekedett az államtitkár, melynek szerinte egyrészt oka a gazdasági jólét, másrészt a közösség kis létszáma. „Ezért mindent meg kell tennünk, akár gazdasági téren is, hogy meg tudjuk őket erősíteni” – húzta alá.

Emlékeztetett: kezdetben a Nemzetpolitikai Államtitkárság és szakmai partnere, a Design Terminal magyarországi mentorokkal, tapasztalt szakemberekkel segítette a külhoni magyar vállalkozókat a fejlődésben.

„A nagyvállalkozói mentorprogramot azért indítottuk el, mert azt láttuk, hogy helyben is vannak olyan vállalkozók, akik rendelkeznek akkora tapasztalattal, hogy segítségére legyenek azoknak, akik csak most kezdenek saját vállalkozásba, vagy kihívásokkal küzdenek”

– magyarázta az államtitkár, hangsúlyozva: a mentorprogram kulcsszereplői a mentorként résztvevő vállalkozók, akik időt és energiát szánnak arra, hogy cselekedjenek közösségükért.

Vannak-e „cselekvőbb” tagjai a nemzetnek a vállalkozóknál, akik a saját tudásukat, anyagi és egyéb erőforrásaikat teszik bele a vállalkozásukba, munkát adnak a Kárpát-medencében a magyar családoknak – tette fel a kérdését az államtitkár. És mint mondta: épp emiatt folytatják ebben az évben is a megkezdett munkát a külhoni vállalkozókkal, melynek része a nagyvállalkozói mentorprogram, és amelyet immáron minden Kárpát-medencei régióban elindítottak.

Potápi Árpád János megköszönte a Muravidéki Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösségnek, kiemelten pedig Horváth Ferenc elnöknek, hogy fáradhatatlanul dolgoznak ennek a közösségnek a megerősítésén és a térség felemelésén. A szlovén lebonyolító szervezetnek, a Pro Futura Alapítványnak, hogy vállalta a közös munkát és a következő hónapokban segítségére lesz a vállalkozóknak a kapcsolattartásban és a muravidéki vállalkozók számára megfelelő szakmai program kialakításában. Végezetül pedig a Design Terminalnak, Jónás László szakmai vezetőnek, hogy segítségével a legkorszerűbb tudást tudják elhozni a muravidéki magyar közösségbe is.

(MTI)

A címlapképen Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára beszédet mond a Dombóvári Civil Szövetség civil napi rendezvényén 2022. február 1-jén. Forrás: MTI/Kiss Dániel

Iratkozzon fel hírlevelünkre