Potápi: Történelmi siker az elmúlt évtized nemzetpolitikája

Történelmi siker az elmúlt évtized nemzetpolitikája, amelynek célja a magyarság identitásának és a Kárpát-medencei magyar közösségek gazdasági megerősítése volt - mondta a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára, amikor bemutatták a Magyarság Háza elmúlt tízéves tevékenységéről szóló könyvet Budapesten.

Ugyancsak cél volt az elvándorlás csökkentése, valamint az, hogy minél több magyar gyermek szülessen, így a következő időszakban egy számában is gyarapodó magyarság alakulhat ki a Kárpát-medencében – közölte Potápi Árpád János.

Mindezt a határon túli magyar civil és egyházi szervezetek, politikai pártok és önkormányzatok bevonásával hajtották végre, vagyis a siker nem csupán a kormány, hanem a magyarság közös sikere – tette hozzá a politikus.

Elmondta, hogy a nemzetpolitikai intézkedések sora kezdődött a kettős állampolgárságról, vagyis az egyszerűsített honosításáról szóló törvény elfogadásával, a nemzeti összetartozás napja kijelölésével és a határon túli magyarok szavazati jogának biztosításával.

A nemzetpolitikai programok ezt követően ezekre a pillérekre épültek – fűzte hozzá. Ilyen a Határtalanul program, amelynek keretében félmillió diák jutott el a határon túli magyarlakta területekre, illetve a Körösi Csoma Sándor-program, a Petőfi Sándor-ösztöndíjprogram és a Mikes Kelemen-program – sorolta.

A legfontosabb, hogy mindez megerősítette a magyarság összetartozás-érzését. Erre annál is inkább szükség volt, mert 2004. december 5-én az a „nemzetáruló baloldal”, amely újra hatalomra akar jutni, magyart a magyar ellen uszította – fogalmazott az államtitkár.

Arról is szólt, hogy a Magyarság Háza egy nemzetpolitikai rendszer része, amelybe beletartozik a Bethlen Gábor Alap és a Nemzetpolitikai Kutatóintézet is.

Végül úgy vélekedett, hogy

ha a magyar politikai intézmény nem erős a Kárpát-medencében, a többi intézmény is elsorvad. Ezért kezdeményezték a politikai erők összefogását Erdélyben, Horvátországban, a Felvidéken, Kárpátalján, Szlovéniában a Mura-vidéken és a Vajdaságban is

– mondta Potápi Árpád János.

A Magyarság Háza Nagy Képeskönyve, amelyet a Magyarság Háza 10 éves fennállása alkalmából rendezett jubileumi rendezvénysorozat részeként adtak ki 400 oldalon, több mint 600 fotó segítségével mutatja be az intézmény elmúlt évtizedes tevékenységét.

 

(MTI)

Áder János: Mi, magyarok, támaszai vagyunk egymásnak szerte a világban

 

A tét a nemzetépítő munka folytatása

 

„Keresztény indulattal keressük – magunk megmaradásáért – a békesség útját”

Kiemelt képünkön Csibi Krisztina, a Magyarság Háza igazgatója és Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára látható a Magyarság Háza Nagy Képeskönyvének bemutatóján Budapesten, az Aranytíz Kultúrházban 2021. december 22-én. MTI/Kovács Attila

Iratkozzon fel hírlevelünkre