„Keresztény indulattal keressük – magunk megmaradásáért – a békesség útját”

A szórvány olyan végvárakat jelent, amelyek az egész nemzetet őrzik - fogalmazott a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára Budapesten a magyar szórvány napja alkalmából rendezett ünnepségen.

Potápi Árpád János felhívta a figyelmet arra: ha ezek a végvárak elvesznek, utána a tömb, és a nemzet belseje következik. Ezért is kell odafigyelni a szórvány közösségekre – mondta.

Meg kell tenni mindent azért, hogy a szórvány megmaradjon, és a következő évszázadban is a magyarságnak erős támaszai, végvárai legyenek – tette hozzá.

A nemzetpolitikáért felelős államtitkár rámutatott, hogy a szórvány közösségek a Kárpát-medencében a Magyarországon kívüli magyarság közel felét teszik ki. A huszadik században drasztikusan megfogyatkoztak, de az elmúlt bő egy évtized igazolta azt, hogy nincs visszafordíthatatlan folyamat, ha összefogunk a magyarságért, eredményeket lehet elérni – tette hozzá.

Ha egy-egy közösség élére egy civil szervezeti vezető, polgármester, lelkész, pap vagy tanár odaáll, akkor célokat tudnak megfogalmazni, és ezekben a magyar kormány segíteni tudja őket – hangsúlyozta Potápi Árpád János.

Pozitív példaként említett a fogyás és az asszimiláció visszafordítására három települést: Szerbiában Maradékot, Horvátországban Magyarlakát, Szlovákiában Nagyidát.

Az Ilosvai Selymes Péter Néptáncegyüttes előadása a Magyar szórvány napja alkalmából rendezett ünnepségen a Nemzeti Táncszínházban 2021. november 14-én.
MTI/Bruzák Noémi

Kitért arra is, hogy óvodákat, bölcsődéket, iskolákat építettek, szórványkollégiumokat vagy integrált oktatási intézményeket hoztak létre annak érdekében, hogy a magyar gyerekeket magyar intézményekbe írassák a szülők, így segítve identitásuk megőrzését.

Potápi Árpád János köszöntőjében megemlékezett Bethlen Gábor erdélyi fejedelemről is, akinek születése és halála napját, november 15-ét az Országgyűlés a magyar szórvány napjává nyilvánította.

Idézte a fejedelem 1613-ban kevesebb mint egy hónappal megválasztása után Kolozsváron írt szavait: „Keresztény indulattal keressük – magunk megmaradásáért – a békesség útját.”

A nemzetpolitikáért felelős államtitkár példaértékűnek nevezte az idén tízéves Magyarság Háza kétnapos rendezvényét, amelyen a fellépők mind szórvány közösségeket képviselnek.

 

(MTI)

Kiemelt képünkön Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára ünnepi beszédet mond a Magyar szórvány napja alkalmából rendezett ünnepségen a Nemzeti Táncszínházban 2021. november 14-én. Mellette Kupec Mihály, az Ilosvai Selymes Péter Néptáncegyüttes vezetője látható. MTI/Bruzák Noémi

Iratkozzon fel hírlevelünkre