Jöjj el, gyermekarcú Isten! – üzeni a gitáros flashmob elkészült klipje

Lenyűgöző, mégis végtelenül természetesre sikeredett a katolikus gitárosok villámcsődületének felvétele. A mintegy háromszáz résztvevővel elkészült klip így méltóképpen képes hordozni karácsony valódi üzenetét. A film végén kirajzolódó betlehemi csillag mintájára az elkészült alkotás is egészen a pólyába takart jászolba fektetett főszereplőhöz akar elvezetni mindannyiunkat. Kövessük mi is!

Ahogy arról korábban is hírt adtunk, az Országúti ferences plébánia, a felsőkrisztinavárosi plébánia, a Boanergész együttes és a Felső-krisztinavárosi Gitáros Együttes közös kezdeményezésének eredményeként a hazai katolikus gitárosok újra klipet forgattak, hogy a rögzített flashmob révén azzal karácsony valódi főszereplőjére irányítsák a figyelmet.

A megosztás után nem sokkal már több mint félezren voltak kíváncsiak a flashmobba foglalt hitvallásra ezúttal Borka Zsolt Advent című dalának segítségével. A felvétel emblematikus helyszínéül a Mátyás-templom melletti teret választották. Azt a helyet, ahol 1968-ban az első hazai beatmisét bemutatták olyan nagy érdeklődés mellett, hogy még a Szentháromság térre is kiszorultrak az érdeklődők. Ahogy annak idején, úgy 2021-ben is keresztény fiatalokkal zsúfolásig tömött várbuszokról szállnak le a klipben feltűnő gitárosok, és azonnal bekapcsolódnak a közös dalba.

A következő megállóhely: „Mátyás-templom, beatmise!”

A kommunizmus kemény éveiben radikális jel lehetett a Szilas-féle beatmise. Ma is legalább annyira üzenetértékű a katolikus zenész fiatalok és idősebbek kiállása karácsony valódi üzenete mellett. A jó hír továbbadására szintén a „húrozott száraz fa” volt segítségükre. A Szilas Imre által megkezdett utat a mindennapokban hűséggel megélő veterán zenész jelenléte legalább ennyire megerősítette az összegyűlteket.

A Szentháromság téren az Országúti ferences plébánia és a Felső-Krisztinavárosi plébánia fiataljainak gitáros flashmobján Soltész Miklós úgy fogalmazott, a keresztény életben, közéletben helyük van a gitáros énekeknek, mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy több száz fiatal gyűlt össze a felvételhez. Közösséget teremt, amikor a fiatalok együtt vannak.

„Közösséget teremt a családban, a nemzetben, különösen ma, december 5-én, amikor fontos a nemzeti összefogás egy csúfos, több évvel ezelőtti népszavazás után”

– fogalmazott az államtitkár, megköszönve a résztvevőknek, hogy megvallják kereszténységüket, hitüket.

A flashmob tehát hitvallás Jézus mellett. Emellett radikális kiállás a bibliai ihletésű családok és a kereszténység el nem múló értékei mellett, amelyek egyre inkább fenyegetettek napjainkban. A rendezvénnyel a szervezők a karácsony előtti időszakban a béke fontosságára kívánták felhívni a figyelmet. Ezalatt ne a „langymeleg álbékességet”, hanem a Krisztus jelenlétéből fakadó valódit értsük.

 

 

 

Ébredj, katolikus könnyűzene, mély álmodból!

A kiemelt kép forrása: Bóra Barnabásné

Iratkozzon fel hírlevelünkre