Példátlan keresztényellenes támadás

A támadók a Korán és Allah nevében halálosan megfenyegették egy katolikus körmenet résztvevőit Franciaországban. A menet élén haladó papot leköpték és hideg vízzel lelocsolták. A belügyminiszter elfogadhatatlannak nevezte a történteket. Az ügyészség nyomozást indított az ügyben, melyet súlyosbít, hogy vallási hovatartozás miatt történtek a fenyegetések.

Támadás a körmeneten

Döbbenetes keresztényellenes támadás történt Franciaországban a főváros közelében lévő Nanterre nevű városban. A mintegy harminc főből álló körmenet résztvevőit a Korán és Allah nevében azzal fenyegették meg, hogy elvágják a torkukat. A történtekről beszámoló Le Figaro nevű lap úgy tudja, az atrocitás december 8-án a Szeplőtelen fogantatás ünnepén történt. Egy körülbelül tíz fős társaság tagjai először csak sértegették, majd megfenyegették a menetet vezető és kísérő papokat és a híveket.

Az inzultusról először a plébánia egyik tanulója számolt be a Twitteren, ám a bejegyzést azóta törölte, mert rengeteg támadás érte miatta. Jean-Marc Sertillange esperes azonban megerősítette a sajtó kérdésére a támadásról szóló híreket. Elmondása alapján a körmenetet minden évben december 8-án rendezik meg és a Saint Joseph templomból vonulnak a Pablo Picasso negyedben lévő Sainte Marie templomig. Ebben az évben is, csakúgy, mint korábban, az egy kilométeres körmenetre engedélyt adott a prefektúra. Az idei körmenet azonban éppen hogy elkezdődött, amikor az első megállónál elkezdték sértegetni a résztvevőket, alig pár száz méter megtétele után. Az agresszorok hitetleneknek nevezték a katolikus menet résztvevőit és a Korán nevében azzal fenyegették meg őket, hogy elvágják a torkukat. A menet élén haladó papot leköpték és vízzel locsolták le, az egyik résztvevő kezéből pedig kicsavarták a fáklyát és a körmenet felé hajították.

Állítólag olyan kijelentés is elhangzott, hogy ez itt Allah földje és nem a katolikusok otthona.

Feljelentés lehet

A rendbontás hírére kiérkező rendőrök elől elfutottak a támadók és a körmenet folytatódott. Egy imahelyen sem álltak meg azonban, hogy minél előbb a végére érjenek. A történtekről pár nap elteltével közleményt adott ki a nanterre-i egyházmegye. Ebben röviden beszámolnak az incidensről, hozzátéve, hogy fontolóra veszik a feljelentést.

A helyi prefektus szintén kiadott egy közleményt. Ebben határozottan elítéli a körmenet során elhangzott sértéseket, fenyegetéseket és megfélemlítéseket. Ezen felül szolidaritásáról biztosítja a nanterre-i katolikusokat. Hozzátette, hogy a rendőrség mindent megtesz az elkövetők letartóztatása és bíróság elé állítása érdekében.

Keresztényüldözés

Felfigyelt a történtekre Céline Pina esszéista is, aki arra emlékeztetett a Facebookon, hogy az iszlám földjén keresztényüldözés folyik. Majd azt firtatta, vajon elfogadható-e, hogy ugyanez megtörténjen Franciaországban is. Arra is rákérdezett, meddig folytatódik azoknak a radikalizáló tevékenységeknek a tagadása, amelyekkel az iszlamizmus a külvárosokban élő muszlim fiatalokat célozza meg. Céline Pina az IFOP egyik közelmúltbeli felméréséről is beszámolt. Ennek eredménye azt mutatja, hogy más fiatal hívekkel összehasonlítva a fiatal muszlimok körében a legelterjedtebb a vallásról alkotott radikális felfogás.

Szabad vallásgyakorlás

Nem hagyta szó nélkül a keresztényeket ért támadást Gérald Darmanin belügyminiszter sem. A politikus megengedhetetlennek nevezte és mélységesen elítélte a támadást, kihangsúlyozva, hogy a szabad vallásgyakorlást teljes nyugalomban kell mindenkinek gyakorolni az országban. A belügyminiszter támogatásáról biztosította Franciaország valamennyi katolikus hívőjét.

Az RMC rádió értesülései szerint a nanterre-i ügyészség nyomozást indított az ügyben.

A nyomozásról szóló hírt a Le Figaro is megerősítette, a lap arról is beszámolt, hogy Caroline Gontran helyettes államügyész elmondása alapján a támadást súlyosbítja, hogy a körmenet résztvevőinek vallási hovatartozása miatt történt.

(V4NA)

Kiemelt kép forrása: unsplash.com

Iratkozzon fel hírlevelünkre!