Koszovóban segített a Hungary Helps Program

A Hungary Helps Program támogatásával megújult ifjúsági központot tekintette meg a Miniszterelnökség üldözött keresztények megsegítéséért és a Hungary Helps Program megvalósításáért felelős államtitkára hétfőn a kelet-koszovói Kamenicában.

Kamenica az elmaradt régió

Azbej Tristan az MTI-nek nyilatkozva kiemelte: Kamenica Koszovó hátrányos helyzetű és elmaradott régiója.

„A polgárháború sebei még nem gyógyultak meg”

– fogalmazott.

A régiót nagy számban hagyják el a fiatalok. Mivel helyben nem találnak lehetőséget, ezért az országban máshol, de leginkább külföldön próbálkoznak – tette hozzá.
A Hungary Helps Program egy időben több mint 100 fiatal képzéséhez járul hozzá, segítve, hogy a fiatalok a szülőföldjükön tudjanak boldogulni. A magyar kormány programja 19 millió forinttal járult hozzá a fiataloknak szakképzést, szaktudást nyújtó központ megújulásához. A támogatásból felújították a különböző szakképző tantermeket, műhelyeket, továbbá több mint félév képzéseinek lebonyolítását is segítik – ismertette az államtitkár.

Humanitárius célkitűzések

Azbej Tristan azt is elmondta, a jelentkezések száma jóval meghaladta a várakozásokat. Egyszerre 120 fiatal vehet részt az iskolarendszeren kívüli oktatást segítő képzéseken a legkülönbözőbb területeken. Lesznek többek között számítógépes, idegennyelvi, művészeti képzések is. Ez egyaránt segíti a szükséget szenvedő, nélkülöző közösségek megsegítését és az Európai Unióba, Magyarországra irányuló migráció megelőzését – emelte ki. Mint mondta, célkitűzéseik humanitáriusok: Magyarország szolidaritással fordulnak az európai szomszédságban, a Közel-Keleten, s az Afrikában élő közösségek felé. Ugyanakkor a magyar emberek érdekét is szolgálják azáltal, hogy segítik a migráció megelőzését.

Forrásrégió, tranzitország

Azbej Tristan felhívta a figyelmet, hogy mindez Koszovó szempontjából két okból is fontos. Egyrészt ez is forrásrégió, másrészt tranzitország is. Kimutatások szerint tavaly több mint ezer illegális migráns és menekült haladt át az országon Európa más térsége felé. Ezért Magyarországnak is nagyon fontos, hogy Koszovóban stabilitás legyen – jelentette ki az államtitkár, hozzáfűzve ezért is nagy jelentőségű, hogy Magyarország már 22 éve vesz részt a NATO koszovói békefenntartó missziójában.

Az államtitkár örömét fejezte ki, hogy a magyar parancsnokság idején egészítheti ki a Hungary Helps Program béketámogató tevékenységével ezt a szerepvállalást.
Az elmúlt öt évben több mint 40 országban – köztük Koszovóban – indított támogatási programot a Hungary Helps Program. Ezen országokban több mint félmillió ember helyben maradásához tudtak hozzájárulni – közölte a Miniszterelnökség államtitkára.

(MTI)

Kiemelt képünk forrása: MTI/Szigetváry Zsolt

Iratkozzon fel hírlevelünkre