Dominánssá válhat az omikron Európában

Az omikron vírusváltozat lehet a jövő hónaptól a koronavírus domináns mutációja Európában, megelőzve a delta variánst is - derül ki a Bázeli Egyetem bakteriológiai kutatócsoportja vezetőjének hétfőn kiadott közleményéből.

Az egyetem weboldalán megjelent bejelentésben Richard Neher rámutatott arra, hogy egyelőre kevés az omikron okozta fertőzés a kontinensen. Ha a variáns terjedése azonban ebben az ütemben folytatódik, az omikron néhány héten belül dominánssá válhat. Az Egyesült Királyságból és Dániából érkező adatok szerint az omikron okozta fertőzések száma 3-4 naponta a duplájára nő. A terjedési sebessége pedig háromszor akkora, mint az eddig domináns delta variánsnak, mert az oltatlanok mellett az oltottak is megfertőződhetnek.

Neher ezzel kapcsolatban kiemelte, hogy bár az oltás nagyobb védelmet nyújt a delta, mint az omikron ellen, az oltottak – különösen azok, akik a harmadik, emlékeztető oltást is felvették – még mindig kisebb eséllyel mutatnak súlyosabb tüneteket, akkor is, ha az omikronnal fertőződnek meg. Neher emellett figyelmeztetett a vakcinák globális elosztásában jelentkező egyenlőtlenségekre, melyeket „a lehető leghamarabb kezelni kell”. Ezzel kapcsolatban az Egészségügyi Világszervezet (WHO) is számos figyelmeztetést adott ki, hangsúlyozva, hogy míg több országban mind ez idáig az egészségügyi dolgozók beoltása is várat magára, más államokban már az emlékeztető oltásokat is fel lehet venni.

(MTI)

Kiemelt kép forrása: MTI/Balázs Attila

Iratkozzon fel hírlevelünkre