Milliárdos osztalékot fizethet ki a főváros

A főváros úgy döntött, ismét kifizeti a Fővárosi Csatornázási Művek (FCSM) Zrt. kisebbségi tulajdonosának a 2021. I-II. negyedév után esedékes, összesen 2 milliárd forint osztalékelőleget. A Demszky városvezetése alatt 1997-ben privatizált fővárosi közműszolgáltató cégek közül mára már csak ez maradt vegyes tulajdonban, amelynek 2022-ben jár le a szerződése.

A Fővárosi Vízművek Zrt. és a Fővárosi Csatornázási Művek Zrt. részvényeinek értékesítését Demszky Gábor egykori főpolgármester és helyettese, Atkári János írták alá. A közműszolgáltató társaságok privatizációja során a Fővárosi Közgyűlés az FCSM Zrt. alaptőkéjének 25 százalék+1 szavazatú tulajdonhányadát jelentő részvénycsomagot 25 évre átadotta külföldi befektetőnek. Az 1997. november 19-én aláírt szerződés meghatározott üzemeltetési és szakmai irányítási jogok gyakorlásának átengedéséről is rendelkezett.

A szerződés az új partnerek számára a profitot – a hazai gyakorlatban egyedülálló módon – nem a forgalomnövekedéshez vagy áremelésekhez kötötte, hanem a társaság hatékonyabb működéséhez, az elért költségcsökkentéshez kötötte. Az új résztulajdonosok így is évi több milliárd forintos hasznot könyvelhettek el.

A főváros támogatja a milliárdos osztalék kifizetését

A főváros októberi testületi ülésén benyújtott javaslat szerint az FCSM Zrt. soron következő rendkívüli közgyűlésén a főváros támogatni fogja az osztalék kifizetését a kisebbségi tulajdonosnak.

Bagdy Gábor, a Fővárosi Közgyűlés Fidesz–KDNP képviselőcsoportjának tagja a javaslat kapcsán hozzászólásában elmondta, ez a privatizációs szerződés teljes mértékben nonszensz. A főváros 75 százalékban tulajdonos egy cégben és hajlandó kifizetni kétmilliárd forintot a kisebbségi tulajdonosnak úgy, hogy közben ő maga egy fillért sem kap. „Ráadásul ha engedjük, hogy sokkal több osztalékot kifizessen, mint amennyi eredmény termelődik, elfogy az eredménytartalék, és ugyanazon a fix áron egy sokkal kevésbé értékes céget tud majd visszavásárolni.”

A korábbi fővárosi vezetés nem fizetett osztalékot

Bagdy Gábor azt is kiemelte, hogy a Tarlós István vezette Fővárosi Önkormányzat az utóbbi években az osztalék kifizetését nem teljesítette, mondván, hogy ennek feltétele van, a két fél vizsgálja meg az osztalékfizetési kalkuláció módszertanát, és jusson megállapodásra. Erre alakult is egy munkacsoport, de amióta Karácsony Gergelyék átvették a városvezetést, nincs hír a munkacsoport tevékenységéről.

Atkári János került az FCSM elnöki székébe

A javaslat egyik előtejesztője, Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes azzal védekezett, hogy jövő év novemberében lejár a privatizációs szerződés, és nem szeretnék azt megszegni, mert magas a kockázata, hogy per lenne belőle és a visszavásárlás meghiúsulna.

Az egyelőre nem látható, hogy miből finanszíroznák a reprivatizációt, mindenesetre Karácsony Gergely főpolgármester Atkári Jánost kérte fel az FCSM Zrt. igazgatósági elnöki posztjára. Úgy gondolta, éppen ő az, aki legjobban ismeri a cég ügyeit. Addig is úgy néz ki, hogy az idei évre is esedékes mintegy 4 milliárd forintos osztalékot ki fogja fizetni a főváros a külföldi befektetőnek.

 

Karácsony Gergely fogalmatlan vagy törvénysértő

 

A baloldal lenézi a választókat

 

Karácsony elégedett saját magával

Kiemelt képünkön Karácsony Gergely főpolgármester a Fővárosi Közgyűlés ülésén a Városháza dísztermében látható 2019. november 27-én. MTI/Koszticsák Szilárd

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre