Karácsony elégedett saját magával

Budapest főpolgármestere szívhez szóló vállveregetéssel köszöntötte saját magát abból az alkalomból, hogy két éve uralkodik a fővárosban.

A fészbukra – hova máshova – feltett videóban nagyon szép vágóképeket láthatunk a bedeszkázott Lánchídról, vidáman villamosozó gyerekekről, Covid-tesztekről, a majd egyszer megújuló Blaha Lujza tér látványtervéről, metrómozgólépcsőkről, könyvtárbelsőről meg öklét rázva szónokló és bamba mosollyal bicikliző hősünkről (ez utóbbit többféle kompozícióban is, forgalom nélküli környezetben).

A képi kampánnyal nincs is baj, hiszen egy kampány általában az (agyilag) ingadozóknak szól, ám a szöveg tartalmi része egyfelől súlyos kamu, másfelől nem bontja ki az igazság minden részletét.

Ahhoz meg bőr kell, hogy a járvány idejére vonatkozó dicsőséges helytállással kevélykedjen Karácsony – kiegészítve azzal az ócska hazug szöveggel, hogy a kormány mintegy odalökte a fővárosiakat a vírusnak. Ha néhány pesti idősek otthona mesélni tudna…, de sajnos már nem tud. Igaz, főpolgi uram? Az öntömjénben topogó videóban Budapest élhető, kulturált meg minden – ez persze a választópolgárok alfelének érthető tutujgatása –, kiegészítve azzal a sugalommal, hogy az élhetőség, meg a kultúra Karácsony érdeme.

Ezzel azért szembeállítanám a saját véleményem, amely szerint Budapest egy évszázadok alatt betegre centralizált ország fővárosa, amely legfeljebb a villanegyedeiben élhető egészségesen. A rendszerváltás utáni időkre pedig tökéletesen rányomta bélyegét a hosszan tartó eszdéeszesítés – BKV-tól a közbiztonságon át a közterület-fenntartásig.

Tarlós István sok helyütt rendet rakott, és ha a múlt, illetve közelmúlt által okozott problématengert nem is tudta ciklusai alatt felszámolni, azt azért még ellenségei sem mondhatják rá, hogy hülyesége által súlyosbodott volna a helyzet. És bár a Fidesz támogatásával lett főpolgármester, ennek ellenére, ha Budapest érdekei azt diktálták, elég rendesen képes volt kekeckedni Orbánékkal.

Na de jött az élhetőség a kultúra, meg a Covid elleni harc apostola, Karácsony Gergely. Akinek állítólag kegyeleti fogadalomból nincs jogosítványa.

Nos, első intézkedéseinek köszönhetően az amúgy már addig is pokoli fővárosi közlekedési helyzet mára katasztrofálissá fejlődött – nagy kulturáltan.

Két fészbukozás közben ugyanis jutott idő a dupla sávos járműforgalom lefelezésére, szép sárga biciklirajzok által. A Blaha Lujza teret sem kellett volna emlegetnie az önünneplő videóban, mivel az a jó néhány pesti no-go zóna egyik legszebb darabja. Aki pedig kételkedik a mára elhatalmasodó szlömösödésben, az küldje el sétálni sötétedés után egyedül (mindegy, hogy fiú vagy leány) gyermekét a Nagykörútra.

A közbiztonság azért nem mindig és mindenhol nulla. Például a homoszexuális propagandafelvonulás zavartalanságát több rendőr biztosítja, mint a G7-csúcstalálkozókat, tán azért is, mert Karácsony is a büszke felvonulók közt van. További fontos intézkedései közé sorolható a fővárosháza nemzeti színű zászlajának kiegészítése a szodomiták lobogójával (jó magasra téve, nehogy valaki leszedje).

De ne legyünk igazságtalanok, a 14 éven aluliak ingyenes tömegközlekedtetése valóban szép dolog. Még szebb lenne, ha ez, illetve a BKV működtetése kizárólag a főváros büdzséjét terhelné, és nem lenne szükség bőségesen hozzá a központi költségvetés támogatására, tehát a nem pesti lakosok adóforintjaira.

Azt nem mondom, hogy megszeppentem, amikor Karácsony óriásplakáton üzente, hogy legyőzi Orbánt, ám lelki szemeim előtt felsejlett egy szülőfalumban bekövetkező közlekedési dugó meg egy masírozó homoszexoszlop.

Szerencsére Budapest főpolgármestere igen bátor is, ezért az első haveri kokira visszapucolt irodája biztonságába, fészbukozni. A magam részéről örülök, hogy önként lemondott a miniszterelnökségről. Sőt! Ami Budapestet illeti, vele együtt ünnepelek – mindannyiszor, ahányszor csak nem kell oda utaznom.

Mészáros József

A szerző további írásai itt olvashatók.

Iratkozzon fel hírlevelünkre