Sikeres a mintavétel a győri Szent László koponyaereklyéből

A Győri Egyházmegye júniusban engedélyezte a Magyarságkutató Intézet számára a Szent László koponyaereklye interdiszciplináris kutatását. A fog és sziklacsont porból a helyszínen vett mintákból a Magyarságkutató Intézet archeogenetikai laboratóriumában a kutatók sikeresen nyerték ki a DNS információt, amelyből az egykor élt egyén teljes örökítőanyaga meghatározásra kerül.

A tudománytörténet szempontjából mindenképpen megemlítendő a kutatás eredményességének előfeltétele: mérföldkő volt az, hogy a Mátyás templomban nyugvó III. Béla földi maradványaiból vett DNS-ből sikeresen meghatározták a Turul-nemzetségre jellemző genetikai profilt, amellyel összevetve a dinasztia minden tagja – mai elnevezéssel: Árpád-házi uralkodó – azonosítható.

További előzmény, hogy a Szent László-hermán és koponyaereklyén évekkel ezelőtt végzett kutatások eredményeit, a „Szent király, Lovagkirály. A Szent László-herma és a koponyaereklye vizsgálatai” című kötetben foglalták össze a témával korábban foglalkozó kutatók.

Az új kutatás többek között azért is merült fel, mert más tudományterületekhez képest akkor az archeogenetikai vizsgálatok sikertelenül záródtak. A Magyarságkutató Intézet közölte: a végleges eredményekről – az erről szóló tudományos publikáció megjelenése után – később számolnak be részletesen, illetve, hogy a két kutatás között eltelt idő, és az új kutatócsoport által kidolgozott vizsgálati módszerek fejlődése több mint reménykeltőek.

 

(Forrás: OTS)

Iratkozzon fel hírlevelünkre