Ferenc pápa: A házasságokban a válság nem átok, hanem az út része

Ma nagy szükség van olyan házastársakra, akik tanúságot tesznek arról, hogy a válság nem átok, hanem egy lehetőség a megújulásra – méltatta Ferenc pápa a Retrouvaille nevű szervezet áldozatos munkáját a november elején a Vatikánban rendezett találkozón.

Ferenc pápa megköszönte a Retrouvaille elkötelezettségét és bátorította őket munkájuk folytatására – A kép forrása: Pixabay

Civil párok szolgálata

Retrouvaille egy világméretű keresztény, házassági segélyszervezetet, amely lehetőséget ad a házastársaknak, hogy tovább lépjenek a kapcsolatukban bekövetkezett válságokon, és párként fejlődhessenek tovább. A laikusok által vezetett szolgálat azért jött létre, hogy segítsen a nehézségekkel küzdő pároknak túljutni a kríziseken, helyreállítani és újraépíteni a házasságukat. A program segítői, tehát nem képzett házassági tanácsadók, hanem hétköznapi párok, akik megosztják személyes történeteiket a küzdelmekről és az útról, amelyet végigjártak.

A Retrouvaille-program 1977-ben indult a kanadai Québec tartományban, egy francia nyelvű „támogató” hétvégeként. Ezután a torontói közösség angol nyelvre adaptálta a módszert, majd 1991-re már világszerte elterjedt. A katolikus eredetű szolgálat mára, bármilyen vallású, válságban lévő házaspárt megsegít. Az önkéntes szervezetnek jelenleg Kanadában, Közép- és Dél-Amerikában, Afrikában, Európában, a Karib-térségben és az Egyesült Államokban is vannak segítő közösségei.

A válság megingat, kellemetlen, de szükségszerű

„Nem szabad félnünk a válságoktól” – kezdte beszédét a szentatya, amelyet a keresztény szervezet méltatásaként mondott. Ferenc pápa sokáig elidőzött a válság kérdésénél. Kifejtette, hogy a párkapcsolatokban bekövetkezett válsághelyzet szükségszerűen megingat minket, kellemetlen és soha többet nem jöhetünk ki belőle ugyanúgy, mint előtte. Ugyanakkor hasznos, mert segít növekedni és formálódni.

Egy fájdalmas lehetőség

„Azonosulok az önök tapasztalatával, amely arra hív minket, hogy a válságot lehetőségként tekintsük: igen, fájdalmas lehetőségként, de lehetőségként (…) arra, hogy minőségi ugrást tegyünk a kapcsolatokban” – folytatta Ferenc pápa a gondolatsort.

Retrouvaille

Retrouvaille szolgálata azért jött létre, hogy segítsen a nehézségekkel küzdő pároknak túljutni a kríziseken – A kép forrása: St.Isidore-templom oldala

Sebek

A szentatya beszédében rámutatott a segítség fontosságára, arra, hogy a válságokból való kilábalás csakis együtt lehetséges. Majd kiemelte, hogy mennyire kulcsfontosságú a Retrouvaille áldozatos munkájában a „sebek” kifejezés. A válság sebeket okoz a szívekben és a testekben. A szolgálat önkéntesei maguk is sebeket szerzett párok, akik átmentek a válságon, meggyógyultak, és ennek köszönhetően képesek segíteni más sebesült pároknak – hangsúlyozta Ferenc pápa.

„Nagyon köszönöm ezt nektek (…) Ma nagy szükség van olyan emberekre, házastársakra, akik tudják, hogyan tegyenek tanúságot arról, hogy a válság nem átok, hanem az út része, és lehetőséget jelent”

– hívta fel a figyelmet a pápa. Majd hozzátette, hogy a papoknak és a püspököknek is hasonló feladatuk van, meg kell mutatniuk a pároknak, hogy a nehéz kapcsolati küzdelmek közepette is megvan a lehetőség a növekedésre és a változásra.

Ferenc pápa ezután megjegyezte, hogy a válságokon átesettek értékes erőforrást jelentenek. Ahhoz, hogy valaki hiteles legyen, meg kell tapasztalnia a mélységet. A szentatya beszélt a feltámadott Krisztusról is, aki megőrizte a sebeket dicsőséges testében, éppen ezért képes együtt érezni mindannyiunk sebeivel.

A válság része az üdvösségének

Ezután Ferenc pápa egy bibliai történetet idézett fel. Azt, amikor a feltámadt Krisztus találkozik két tanítvánnyal, az emmauszi úton. Jézus ekkor nem fentről, az égből jelenik meg, és mennydörgő hangon kiosztja őket – hangsúlyozta a pápa. Hanem anélkül, hogy felismernék, elindul velük az úton, meghallgatja, majd felemeli őket a tudatlanságukból. Teszi mindezt úgy, hogy egy másik perspektívát mutat a számukra, amelyet eddig nem ismertek.

„Krisztusnak szenvednie kellett és meg kellett halnia a kereszten, mert a válság, része az üdvösségének”

– nyilatkoztatta ki a szentatya.

Jézus

Ferenc pápa: Krisztusnak szenvednie kellett és meg kellett halnia a kereszten, mert a válság, része az üdvösségének – A kép forrása: Pixabay

Az élet nem egy steril laboratóriumban zajlik

Ferenc pápa végül arról is beszélt, hogy az életben mindig lesznek kihívások, amelyekkel meg kell küzdeni, mert az emberi élet nem egy steril laboratóriumban zajlik. De Jézus végigkísér minket az úton, ahogy a Retrouvaille szolgálat is segítséget nyújt.

Befejezésül megköszönte a tagok elkötelezettségét, és bátorította őket munkájuk folytatására. „Megáldalak mindannyiótokat, családotokat, és imádkozom az általatok kísért párokért” – zárta beszédét a szentatya.

Ferenc pápa hazánkban „virágzást látott, fiatal párokkal és gyerekekkel”

Iratkozzon fel hírlevelünkre