Fegyverhasználatra is sor kerülhet – incidensek Lengyelország és Fehéroroszország határán

Három-négyezer migráns tartózkodik jelenleg a lengyel határ fehérorosz oldalán, a nap folyamán több csoportos határsértési kísérletet sikerült meghiúsítani, a helyzet további kiéleződése várható - közölte hétfő este Piotr Müller lengyel kormányszóvivő.

Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök rezsimje szervezett módon irányítja a lengyel határhoz a migránsok csoportjait – foglalta össze a legújabb történéseket Müller az Andrzej Duda elnök, Mateusz Morawiecki kormányfő és az illetékes miniszterek tanácskozását követő sajtóértekezleten. A tanácskozást, valamint a válságstáb ezt megelőző ülését amiatt hívták össze, hogy hétfőn megkezdődött a Fehéroroszország felől érkező migránsok nagy csoportjának erőszakos behatolási kísérlete lengyel területre.

Müller beszámolója szerint a lengyel határőrség és az őt támogató katonák és rendőrök egyelőre meghiúsították ezt a kísérletet. Közvetlenül a lengyel határnál jelenleg 3-4 ezer migráns tartózkodik, emellett

a lengyel titkosszolgálatok információi szerint Fehéroroszországon belül legalább tíz-húszezer további illegális bevándorló készül a határ átlépésére, közben Minszk folyamatosan újabb migránscsoportok szállítását szervezi az arab országokból

– mondta el a szóvivő. Bejelentette, hogy megnövelik a lengyel-fehérorosz határszakaszt védő határőrök, katonák és rendőrök létszámát. Jelenleg a határőröket mintegy tízezer katona támogatja. A lengyel közszolgálati televízióban közzétett, drónokkal készített videofelvételek szerint a migránsok alkonyatkor sátrakat vertek és tüzeket raktak a határon. Láthatók a felvételeken drótkerítést átvágó illegális bevándorlók is, akikkel szemben a határőrök könnygázt alkalmaznak.

A migránsokat kísérő fehérorosz fegyveresek részéről a határon számos provokációra került már sor – mondta Müller. A közeljövőben az ilyen cselekmények eszkalálódása várható, fegyverhasználatra is sor kerülhet – jelentette ki. Szólt arról is, hogy a lengyel fél „csak végső esetben folyamodna fegyverhasználathoz”.

Közölte továbbá: a helyzetről hétfő este a lengyel kormányfő telefonon egyeztet lett és litván hivatali partnerével. A sajtóértekezleten szintén részt vevő Pawel Soloch, a lengyel államfői hivatalon belül működő nemzetbiztonsági iroda főnöke elmondta: az elnök és a kormányfő a jelenlegi válság különféle megoldásait fontolgatják, folyamatosan kapcsolatban vannak az európai uniós és a NATO-partnerekkel. Hangsúlyozta annak fontosságát, hogy Minszk ellen újabb szankciókat vessenek ki.

Elmondta, hogy Andrzej Duda hétfőn a litván és a georgiai elnökkel konzultált a helyzetről, és meg fogja vitatni az ügyet Zuzana Caputová szlovák államfővel is. A lengyel elnök hétfőn indult volna szlovákiai látogatásra, a legújabb fejlemények miatt viszont módosították a programját, lerövidítve látogatását.

  

(MTI)

FRISSÍTVE – Piotr Wawrzyk: „Nagy incidenst akarnak lövésekkel, halálos áldozatokkal”

Kiemelt képünk forrása: Videó képkocka/Twitter/Ministerstwo Obrony Narodowej

Iratkozzon fel hírlevelünkre!