FRISSÍTVE – Piotr Wawrzyk: „Nagy incidenst akarnak lövésekkel, halálos áldozatokkal”

Komoly határmenti incidens előidézésére készül Fehéroroszország - jelentette ki Piotr Wawrzyk lengyel külügyminiszter-helyettes hétfőn, azokra a közlésekre és felvételekre hivatkozva, amelyek a Kuznica Bialostocka határátkelőhely fehérorosz oldalán gyülekező migránstömegről érkeznek.

A fehérorosz hatóságok a határmenti helyzet eszkalálására törekednek, az utóbbi napok fejleményei mutatják, hogy

„nagy incidenst akarnak előidézni, lehetőleg lövésekkel, halálos áldozatokkal” – jelentette ki Wawrzyk a lengyel közszolgálati rádióban.

A külügyminiszter-helyettes ezzel a lengyel-fehérorosz határon az utóbbi időben történt incidenseket kommentálta, amely eseményeknek a határ átlépését megkísérlő migránsok mellett fehérorosz egyenruhások is szereplői voltak.

Független fehérorosz újságírók azon beszámolóival kapcsolatban, amelyek szerint az utóbbi órákban Kuznica Bialostocka határátkelő irányában fehérorosz egyenruhás fegyveresek kíséretében migránsok százai menetelnek, Wawrzyk elmondta: a lengyel hatóságok hasonló információk birtokában vannak.

Feltehetően erőszakos határátlépés készül, a lengyel szervek helyzetarányosan fognak reagálni

– jelentette ki.

A menetelő migránsokról készült videofelvételt közzétette a lengyel titkosszolgálatokat felügyelő miniszter szóvivője, Stanislaw Zaryn is a Twitter közösségi portálon. A határról érkező információkat nagyon nyugtalanítónak nevezte. „Éppen megkezdődött az eddigi legnagyobb próbálkozás a Lengyelország területére való erőszakos bejutásra” – olvasható Zaryn bejegyzésében.

A fejlemények kapcsán Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök hétfő délutánra válságstábot hívott össze az illetékes miniszterek, valamint a belügyi és nemzetvédelmi tárca felügyeletével megbízott kormányfőhelyettes, Jaroslaw Kaczynski részvételével.

A lengyel határőrség az utóbbi hetekben naponta több száz határsértési kísérletet regisztrált. Az év eleje óta több mint 30 ezer ilyen próbálkozást észleltek a lengyel-fehérorosz határon, ezen belül nagyobb csoportok kísérleteit is. A térségében szeptember óta rendkívüli állapot van érvényben.

A Lengyel határőrség legfrissebb hírei szerint megkezdték behatolási kísérletüket a Fehéroroszország felől érkező migránsok

Megkezdődött a Fehéroroszország felől érkező migránsok nagy csoportjának erőszakos behatolási kísérlete lengyel területre – adta hírül a lengyel határőrség.

A fehérorosz egyenruhások kíséretében a határhoz érkezett több száz fős migránscsoportnak ez volt az első kísérlete hétfőn arra, hogy illegálisan behatoljon Lengyelországba – tette hozzá a hatóság.

A migránsok ledöntötték a szögesdrót határkerítést, amelynek túloldalán a lengyel rohamrendőrök sorakoztak fel velük szemben.

A belügyminisztérium közlése szerint a lengyel biztonságiak a helyzetet ellenőrzésük alatt tartják a lengyel oldalon.

Nem sokkal a migránsok próbálkozása előtt Stanislaw Zaryn, a lengyel titkosszolgálatokat felügyelő miniszter szóvivője Twitter-üzenetében azt írta, hogy „nagyon zavaró” hírek érkeznek a határról.

„Fehéroroszországban a lengyel határ mellett migránsok nagy csoportja gyűlt össze és indult el a határ felé. Tömegével próbálnak majd lengyel földre lépni. Megkezdődött az eddigi legerősebb kísérlet arra, hogy Lengyelországba jussanak” – írta Zaryn. Hozzátette, hogy a csapat zömmel fiatalokból áll.

A fehérorosz határőrség úgy nyilatkozott, hogy minden szükséges intézkedést megtett „a nemzetközi kommunikációs csatornák zavartalan működéséért és a menet biztonságáért”. Egyúttal „a lengyel hatóságok embertelen magatartása miatti elkeseredett lépésnek” minősítette a migránsok akcióját.

A dpa német hírügynökség jelentése szerint a több száz fős migránscsapat fotók alapján minden ingóságát magával cipelve tartott a lengyel határ felé, amely egyúttal az Európai Unióé is.

(Forrás: MTI)

Határőrök segíthetik az illegális migránsokat

 

Mégiscsak fontos lett a kerítés

 

Fegyveresek lépték át a lengyel határt

Kiemelt képünkön lengyel rendőrök láthatók a fehérorosz határnál, az északkelet-lengyelországi Usnarz Gorny falu környékén 2021. augusztus 30-án. MTI/PAP/Artur Reszko

Iratkozzon fel hírlevelünkre