Világszínvonalú lett Jankovics Marcell Toldija

Jankovics Marcell világszínvonalon, közérthetően tudta Arany János Toldiját elmesélni a fiataloknak. A rajzfilm-sorozat tizenkét epizódja a magyar animáció tizenkét új fényes csillaga lett.

Arany János Toldijának rajzfilmadaptációja az év elején készült el. Bemutatóját a rendező, Jankovics Marcell sajnos már nem érhette meg. A nézők az elmúlt hat hétben a köztelevízióban láthatták utolsó alkotásának epizódjait.

A Kecskemétfilm Kft. Arany János születésének bicentenáriumán, 2017-ben kapta a felkérést, hogy készítsék el az elbeszélő költemény rajzfilmes változatát. A történet elsősorban a fiatalabb korosztály számára igyekszik vizuálisan is közelebb hozni Arany János Toldiját. Nem túlzás azt állítani, hogy a rajzfilmsorozat világszínvonalúra sikeredett.

Aprólékos, lélegzetelállító látványvilágával lebilincsel minden korosztályt.

Sok-sok évtized után végre egy kiváló családi alkotás született. A készítők nagy figyelmet szenteltek annak is, hogy a történetet korhű körülmények között mutassák be. A film Nagy Lajos király korába repít vissza minket, teszi mindezt olyan történelmi hűséggel, mely páratlan nem csak a hazai, hanem a nemzetközi animáció területén is.

Toldi rajzfilm (Forrás: MTVA/Kecskemétfilm Kft.)

Minden egyes épület, település vagy használati tárgy rajzfilmes megjelenítése mögött alapos kutatómunka áll.

Ennek köszönhetően a nézők megismerhetik a középkori viseleteket, szokásokat, egy nemesi udvartartás működését, de szemük előtt tárul fel a budai királyi palota is. A Budapesti Történeti Múzeumból ismert szobortorzók és kályhacsempék is életre kelnek és mesélnek a magyar múltról, a régi idők daliás tetteiről. Mindamellett, hogy a történet a régmúltról szól, nagyon modern és közérthető.

Az ötletes képi megoldások mellett a sorozat jellemzői a humorral fűszerezett jelenetek, melyek minden bizonnyal az iskolás korú gyermekek tetszését is elnyerik.

Arany János tizenkét részes elbeszélő költeményét a sorozat ugyancsak tizenkét részben mutatja be. A költőóriás sorai Széles Tamás előadásában elevenednek meg; a színművész kiváló együtt játéka révén a képi és a hangi világ egy megbonthatatlan egységet alkot, melybe öröm bekapcsolódni.

Toldi rajzfilm zenei felvétele, 2020 júniusában (Fotó: Kecskeméntfilm Kft.)

Toldi rajzfilm zenei felvétele, 2020 júniusában. (Fotó: Kecskeméntfilm Kft.)

A Jankovics Marcell-féle Toldi ötletes és találó lett, mely számos helyen finom részletekkel egészíti ki Arany János művét. Nem vitás, hogy a rajzfilmsorozat elérte célját: közelebb hozta Arany János költeményét a jelenkor fiataljaihoz.

Tanít, nevel, nemesít. Teszi mindezt szórakoztatva, könnyedén.

Toldi Miklós történetén keresztül a mai fiatalok modern körülmények között ismerhetik meg egy középkori magyar hős történetét. A sorozatot erősen ajánljuk mindazoknak, akik játszva szeretnek kikapcsolódni, illetve a magyar múlt titkaiba bekapcsolódni.

 

Tóth Gábor

Jankovics Marcell már nem érhette meg utolsó filmjének premierjét

A járvány sem állhatta útját a Toldi-rajzfilm befejezésének

Jankovics Marcell volt az utolsó reneszánsz emberünk – Hoppál Mihály a Vasárnapnak

Kiemelt képünk forrása MTVA/Kecskemétfilm Kft.

Iratkozzon fel hírlevelünkre