Elmondjuk, ki nyerheti meg az előválasztást!

Márki-Zay Péter Karácsony Gergely (Fotó: Szennyes Krisztián / Vasarnap.hu)

Biztosat megállapítani az előválasztás várható végeredményéről – azon kívül, hogy a nyilvánvaló, egész ellenzéket befolyásoló erő uralkodik az egész mögött, már csak szervezeti okokból is – igencsak nehéz. Nem véletlen, hogy az amúgy szakmailag finoman szólva is baklövésekre képes Publicus Intézet nevében Pulai András pár napja leírta, amíg nem ér véget az előválasztás, ők nem mérnek többet. De miért nem? Mert óriási kilengések tapasztalhatóak vizsgálat és vizsgálat között. Amíg az egyik megállapítja, hogy csak Márki-Zaynak van esélye, de neki nagyon, addig a másik azt mondja, ácsi, itt Dobrev Klára a befutó. Hasonló minták, hasonló kérdések, homlokegyenest eltérő végeredmények.

A kiszivárgott híreket is a hajunkra kenhetjük. Meg nem nevezett sajtóinformációk utaltak arra, hogy Dobrev előnyben van Budapesten, aztán arra is, hogy nem is, mert valójában Márki-Zay a befutó. Slusszpoénként nemrég a Demokratikus Koalíció tett arról – fényes egy taktika -, hogy mindenki rájöjjön, Budapesten nem állhatnak valami megnyugtatóan. Hirtelen a semmiből elkezdtek a Facebookon hirdetni egy posztot, azzal a felkiáltással, hogy Buda nem döntheti el Pest sorsát. Sipirc tehát Pesten is szavazni! Mi következik ebből? Hogy saját információik szerint Buda elveszett. Talán nem bölcs gondolat ilyeneket kifecsegni egy hajrában.

Budapest, 2021. május 20.
Dobrev Klára, a Demokratikus Koalíció EP-képviselõje felszólal a 2022-es költségvetési törvényjavaslat általános vitájában az Országgyûlés plenáris ülésén 2021. május 20-án.
MTI/Kovács Attila

Utaltam itt az előbb arra, hogy a Demokratikus Koalíciónak messze a legjobb a mozgósítási képessége az ellenzéki pártok között. Egykor ez a poszt a Jobbikot illette meg, de annyira látványosan szétzuhantak az elmúlt években, hogy mára vidéken sem igazán számottevőek a DK árnyékában. Mi sem mutatja ez annál jobban, mintsem az, hogy Miskolcon is kikapott Jakab Péter az előválasztáson, sőt, feleannyi szavazatot szerzett, mint az egyéni jobbikos jelölt. Északkelet-Magyarország sem jobbikos fellegvár már, szépen és nem is olyan lassan kezdi visszaszedni azt a baloldal, ami 2010 előtt amúgy is az övék volt.
A Jobbik, úgy tűnik, egy kis időre bérbe vette, hogy aztán aranytálcán adja vissza.

A DK remekül mozgósít, de hogy állunk a tartalékokkal?

Tehát az elemzések szerint a DK, amennyi szavazója csak van, azokat közel stabilan és megbízhatóan szállítja, amikor szükség van rájuk. Márki-Zay Péter – legyünk ezúttal különösen jóhiszeműek – tapasztalatlansága a politikában abból is látható, hogy amikor a mozgósítás szóba került – és ugye, neki legalábbis szervezetileg ezt nehéz megtenni -, akkor rögtön esetleges csalásról beszélt. Lassan meg kéne ismernie, hogyan működik egy modern választás.

Az nyer, aki hivatalosan vagy közlelkesedés útján mozgósítani képes.

Olcsó, de megbízható matematika következik most. Nézzük meg, Dobrev Klára hogy szerepelt az első fordulóban! Egészen pontosan 214 ezer szavazatot szerzett. Mellesleg 40 ezerrel többet, mint a második Karácsony. A DK mozgósítása tehát arra volt elég, hogy stabilan megjelenjen és Klárára leszavazzon 200 ezer ember. Van okunk azt feltételezni, hogy az amúgy is kibővített határidejű voksolásra nem vittek el mindenkit, akit csak tudtak? Nem nagyon. Vélelmezhetjük, hogy a második fordulóban tömegével tűnnek fel a friss Klára-fanok? Igen, persze, de azért óvatos feltételezés ez.

Például számíthat Jakab Péter szavazóinak egy részére. A Jobbik hivatalosan egy állva maradt jelölt mögé sem állt be, de a DK-val olyannyira összebútoroztak az elmúlt években, hogy jogos feltételezés számos jobbikost Dobrev mellett látni. Pláne úgy, hogy Jakab – nem hivatalosan – többször meg is védte. Bizonnyal olyan balosok is átszavaznak, akinek Karácsony megfelelő volt, de Márki-Zay már nem. (Azt most ne firtassuk, hogy mennyi finnyásság maradhatott egy olyan koalíció támogatójában, ahol ott van a DK és a Jobbik is.)

De ennyi és nem több. Nem véletlenül pedzegette azt Márki-Zay, hogy ha és amennyiben átlépik a második forduló részvételi adatai az 500 ezres álomhatárt, akkor arányosan mindig annyival nő az esélye a győzelemre, amennyivel ezt a határt meghaladják a szavazók.

Fotó: Szennyes Krisztián / Vasarnap.hu

Márki-Zay, a fekete ló

Ebben is akad logika. Hiszen ha mindent is beleadunk, Dobrev támogatói valószínűleg nem érhetik el a 300 ezret. Annak a duplája meg 600 ezer. És itt is alaposan felülbecsülhettem. Márki-Zay részére viszont a határ a csillagos ég. Ő valóban előadhatja erre fogékony közönségének azt a mesét, hogy a semmiből jött, az eliten túlról. Udvarolhat úgynevezett csalódott jobboldaliaknak, de olyan balosoknak is, akik egyszerű logikával mérnek: bárki, csak ne Orbán.
Ebből kiindulva Márki-Zay tartalékai sokkal mélyebbek lehetnek. És akkor nem is beszéltünk még Karácsony támogatásáról. Arról sem, hogy az MSZP testületileg beállt mögé, ahogy a Momentum is. A jobbikosok egy része – még ha bőven kisebb része – is támogathatja.

Továbbra sem kizárt persze, hogy a nagy részvételből is Dobrev profitál. Emlékezhetünk, 2018-ban a választás napján az ellenzék attól várta szerencsecsillaga felragyogását, hogy nagy a részvétel. Hiszen, mondták, a Fidesz tartalékai végesek, ha ezt meghaladja a részvétel, azok csak ellenzékiek lehetnek. Mind ismerjük a végeredményt.
Ez egy dolog. Azt azonban mégis nehezemre esik elhinni, hogy akár tízezres nagyságrendben indulnak meg Dobrev felé olyan népek, akik ezt pár héttel ezelőtt nem tették.

És hogy mi lesz a végeredmény? Vasárnap estére, ha minden jól megy, megtudjuk. Az eddigi leosztásokat és Magyarország közjogi szabályait ismerve túl sok jelentősége amúgy sem lesz.

A szerző további írásai itt olvashatóak.

Iratkozzon fel hírlevelünkre!