A keresztre feszített kereszténydemokrata

A keresztényeknek mindenhol, minden helyzetben készen kell állniuk arra, hogy tanúságot tegyenek reménységük okáról. Ez a hitvallás fontos, hogy megjelenjen a politikában is. Azok, akik a kereszténységet tűzik lobogójukra követendő etalonként, az általuk képviselt értékeket magukra nézve is érvényesnek kell, hogy tekintsék. A krisztushívők reménysége az ő mesterük megváltói keresztje. Nem nagyobb a szolga az uránál. A kereszténydemokratáknak sem juthat más babér a munkájukért. Ha mégis mást tapasztalunk magunkon, érdemes önvizsgálatot tartanunk.

A Zebedeus fiúk

Az evangélium egyik nagyon beszédes eseménye, amikor a Zebedeus fiúk próbálkoznak „miniszteri pozícióhoz” jutni, látva Jézus egyre növekvő sikerét az emberek között. Sok gyógyulásnak voltak szemtanúi, a sokaságot szinte semmiből jóllakatják, ha ügyesek, akár még vízen is fognak tudni járni. Egyszóval úgy érezhették, hogy valóban „megfogták az Isten lábát”.

Jézus azonban kijózanítja őket földies ábrándozásukból egy szempillantás alatt. »„Nem tudjátok, mit kértek. Tudtok-e inni a pohárból, amelyből én iszom? Vagy meg tudtok-e keresztelkedni a keresztséggel, amellyel én megkeresztelkedem?” Ők azt felelték neki: „Meg tudunk.” Ekkor Jézus azt mondta nekik: „A pohárból, amelyből én iszom, inni fogtok ugyan, és a keresztséggel, amellyel én megkeresztelkedem, ti is meg fogtok keresztelkedni. De azt megadni, hogy a jobbomon vagy a balomon ki üljön, az nem az én dolgom. Az azoké lesz, akiknek készítették.”«

Golgota és győzelem?

Az idejekorán megkezdődött választási kampány heves küzdelmei közepette a konzervatív gondolkodású politikusok sem felejthetik el, hogy a keresztények útja a kereszt útja. Minden bizonnyal kecsegtetőbbnek tűnne a győzelemre, a hatalom megszerzésének dicsőségére gondolni. Ezt a happy endet egy keresztény értékrendű képviselő csak Jézus Krisztus golgotai győzelmének fényében értelmezheti.

Ez a jézusi keresztvállalás nem azt jelenti, hogy a kereszténydemokraták a politikában a „bocs, hogy élek, nyugodtan vágj pofán, sőt itt a másik orcám is” attitűddel legyenek jelen. Azt azonban mindenképpen szem előtt érdemes tartaniuk, hogy amikor a kereszténységet támadás éri, magát Jézust bántalmazzák.

Az igazságért vállalt, akár keresztre feszülésig folyó küzdelem Krisztus sorsába, mi több, jelenlétébe kapcsolja be a politikában Krisztust képviselni akarókat.

Legyen meg a te akaratod!

Jézus nem kisajátítható. Nem felhasználható arra, hogy jónak látott politikai nézeteinket, remélt dicsőséges győzelmünket körbepárnázzuk a személyével. Ő sokkal inkább a vonatkoztatási pont kell, hogy legyen, akihez igazítjuk az életünket még a politikában is. Még abban az esetben is, ha ez a kiállás a keresztet ajándékozza számunkra.

Márki-Zay elhitetné velünk, hogy Jézus baloldali

Amikor a Zebedeus fiúk próbálják magukat jó helyre beprotezsálni, éppen úgy tesznek, mint mi sokan imádságaink közben. Kérnek Istentől valamit, és ehhez a vágyukhoz görcsösen ragaszkodnak. Elképzelik a saját tervük alapján, hogy mi lenne jó számukra. Nem kérik el, nem keresik Isten tervét az életükben, mert az egyéni jövőképük erősebb bennük.

Jézus azonban a keresztre irányítja az övékével együtt a mi figyelmünket is. Kiinni a kelyhet Jézussal azt jelenti, igent mondunk az Atya akaratára. Ahogyan ezt tette Jézus és az ő édesanyja. Nézzünk szembe magunkkal, és vizsgáljuk meg bátorsággal az Istennek megfogalmazott kéréseinket!

Helyes kéréseink

Gyerekként babát vagy távirányítós autót kértünk tőle, iskolásként, hogy ötösöket hozzunk, egyetemistaként, hogy sikerüljenek a vizsgáink és meghódíthassuk a szívünk szerelmét, családosként, hogy kapjunk gyerekeket, és meg tudjuk aztán óvni őket a világban. Nehezen tudtuk értelmezni, hogy miért halnak meg a szeretteink, miért van betegség, miért tombol háború kicsi vagy elhatalmasodott méretekben körülöttünk.

Ezek a beteljesületlen vágyaink megpróbálták a hitünket Istenben. Jézus azonban azt mondja nekünk is, hogy hittel tekintsünk tovább a dédelgetett álmainknál, és lássuk meg az ő valóságát. Engedjük be az életünkbe a kereszt ajándékát, amely az ő szeretetének leghatalmasabb jele.

Szolgáló miniszterek

A miniszterek, a minket szolgáló politikusok a nevükből és a vállalt feladatukból is következően minket szolgálnak. A keresztény értékrendű honatyáink számára ez a szolgálat egyedül Jézus Krisztus példáján alapulhat, és szüntelenül ahhoz kell igazodnia.

„Tudjátok, hogy akiket a nemzetek fejedelmeknek tekintenek, azok uralkodnak rajtuk, és a nagyok hatalmaskodnak felettük. Köztetek azonban ez nem így van, hanem aki nagy akar lenni, az legyen a ti szolgátok; aki pedig első akar lenni köztetek, az a szolgája lesz mindenkinek. Hiszen az Emberfia sem azért jött, hogy neki szolgáljanak, hanem hogy ő szolgáljon, és életét adja váltságul sokakért” – tanítja az evangéliumban ugyanott Jézus.

Jézus-forradalom

A feladat tehát adott minden „Jézus-barát” számára. Politikában és panellakásban egyaránt. A keresztet ha kikerüljük az életünkben és hamis dicsőségben akarunk megfürödni, soha nem leszünk Jézussal egy oldalon. A zászlónkra tűzött keresztény pántlika pedig hazugság lesz mindössze. Ez tűlünk nyugatra egyértelműen látszik, de vajon idehaza tudunk-e még igazodni az Abszolúthoz? Az összes eddigi botlás és a kereszténydemokraták soraiban szerencsétlenül elkövetett bűn ellenére, visszatalálunk még az élő közösséghez Istennel?

Hajrá, konzervatív kereszténydemokrata politikusaink, feszüljünk fel a keresztre közösen, Jézussal együtt!

Csak ilyen módon leszünk Jézus Krisztussal közösségben. Ez a „Jézus-forradalom” a világ minden dicsőségénél többet érő győzelemmel koszorúzza meg minden tevékenységünket.

Gável András

 

 

Előbb akarok lenni keresztény

Gulyás: Nyugat-Európában már nem beszélhetünk kereszténydemokráciáról

A kiemelt kép forrása: Gável András

Iratkozzon fel hírlevelünkre