Gyorsan terjedt a fiatalon elhunyt fiú szentségének híre

Rövid élete és az a harmónia, amiben az telt, sokaknak segít a szentség felé vezető út megtalálásában – nyilatkozta Antonia Salzano, a boldoggá avatott Carlo Acutis édesanyja az olasz SIR hírportálnak. Carlo Acutis Ferenc pápa általi boldoggá avatására egy évvel ezelőtt került sor Assisiben. Ünnepnapját azóta október 12-én, égi születésnapjának évfordulóján tartják – ebből az alkalmból idézzük fel az édesanya szavait.

A csoda története

A korán elhunyt, szent életű fiú édesanyjának elbeszélésein keresztül ismerhette meg a világ azt a csodás történetet, amelynek nyomán a boldoggá avatási eljárás megkezdődhetett. A történet szerint egy súlyos hasnyálmirigy-betegségben szenvedő gyermek, miután Carlóhoz imádkozott, a csodával határos módon meggyógyult, még az életét veszélyeztető műtétre sem volt szükség.

Forrás: Vatican News

Imák a közbenjárásért

Carlo neve a történeteken keresztül hamar ismertté vált. „Halála óta az emberek bizalommal fordulnak hozzá” – jegyezte meg az édesanyja. Elmesélte azt is, hogy Carlo közbenjárását kérve gyógyult meg egy daganatos betegségben szenvedő asszony, aki a fiú temetésén is részt vett; de ismer olyan történetet is, mely szerint egy 44 esztendős, terméketlennek mondott nő imádkozni kezdett Carlóhoz, majd egy hónap múlva várandós lett.

Ahogy az emberek rábízták magukat Carlóra, szentségének híre is terjedt: fiatalok imacsoportokat hoztak létre, tanúságtételként idézték meg történetét. Az édesanya szerint Carlo sok embernek segített közelebb kerülni Istenhez. „Sokan számoltak be nekünk csodákról, különleges kegyelmekről és megtérésekről” – tett hozzá Antonia, akit ez – ahogy mondta – nagy megnyugvással töltött el. 

Példaértékű élet

Az édesanya elmondása szerint a családnak mindig is az volt a benyomása, hogy fiuk más, mint a korosztályába tartozó többi gyerek. „Még életében rájöttünk, hogy Carlo különleges fiú: jósága és imaélete a más volt, mint a többieké” – mondta Antonia.

Ugyanakkor Carlo bizonyos tekintetben éppolyan életet élt, mint minden más vele egykorú gyerek: rajongott például az internetért – bár azt, kortársaitól eltérően más ügy érdekében használta. Ahogyan arról a Vasárnap is írt: az életének középpontjában álló eucharisztia szolgálatába állította a technológiát, annak segítségével igyekezett minél több emberhez eljuttatni a szentségimádás üzenetét.

Édesanyja azt is megjegyezte, hogy szeretett együtt lenni a barátaival, nagyon kedves gyermek volt; mindent a legnagyobb kiegyensúlyozottsággal és reménnyel áthatva cselekedett.

Mindennapjainak középpontjában mindig Isten állt, a szentmisével, a rózsafüzérrel.

Carlo Acutis fiatalon, 15 évesen hunyt el 2006-ban, a leukémia egy igen agresszív formája vetett véget földi életének. Ferenc pápa 2018-ban írott dekrétumában ismerte el a fiatal erényeit és Isten tiszteletre méltó szolgájának nevezte. Élete kiváló példája volt annak, hogy a fejlett technológia korában is odaadóan fordulhatunk Isten felé.

Az olaszországi Molfetta település San Giuseppe templomában néhány hónapja avatták fel az első olyan ólomüveg ablakot, amelyen Carlo Acutis látható.

Forrás: Aleteia/Vasárnap.hu

Iratkozzon fel hírlevelünkre