Saría – léptek a franciák

A francia belügyminisztérium elrendelte egy radikális iszlámot hirdető mecset bezárását a nyugat-franciaországi Le Mans városához közeli, 11 ezer lakosú Allonnes településen, ahol „legitimálták”, elfogadottként kezelték a fegyveres dzsihádot.

A rendőrségi közlemény szerint a vallási helyet két iszlám egyesület működtette, s mintegy háromszázan látogatták rendszeresen.

„A bizonyítékok szerint a radikális iszlamista mozgalomhoz tartozó vagy ahhoz közel álló emberek által látogatott vallási helyen a tevékenység és a beszédek legitimálták a fegyveres dzsihádot, a mártírhalált, a terrorcselekmények elkövetését, az erőszak, a gyűlölet és a diszkrimináció alkalmazását, valamint a saría bevezetését”

– olvasható a nyugat-franciaországi Sarthes megye közleményben. Az allonnes-i mecsetben egy Korán-iskola is működik, ahol mintegy 110 gyerek tanul. A prefektúra szerint a fegyveres dzsihádról pozitív tartalommal beszéltek a gyereknek, s ez alapján a mecset indoktrinációs, „befolyásolt tanítást” folytató helynek minősül. Nyomozati források szerint a mecsetet hetek óta megfigyelték a titkosszolgálatok.

Gérald Darmanin belügyminiszter szeptemberben a Le Figaro című napilapnak adott interjúban jelentette be, hogy hat olyan mecset ellen indult eljárás, amely a gyanú szerint a radikális iszlámot propagálja, s így a közeljövőben további imahelyek hatósági bezáratása várható.

A belügyminiszter elmondta, hogy amióta a kormány két évvel ezelőtt meghirdetette az iszlamista szeparatizmus elleni programját, 89 vallási hely került megfigyelés alá radikalizmus gyanúja miatta, s egyharmadukat be is zárták. A tárcavezető hozzátette, hogy Emmanuel Macron államfővé választása óta a rendőrség mintegy 24 ezer ellenőrzést tartott, és szélsőségesek által látogatott 650 helyet vagy szervezetet számolt fel.

 

(MTI)

Kiemelt képünkön muzulmán hívők távoznak a Párizsi Nagymecsetből a pénteki ima után, 2020. október 30-án. Előző nap a nizzai Notre-Dame-bazilikában Brahim Ausszaui 21 éves tunéziai bevándorló késsel támadt a nizzai Notre-Dame-bazilikában tartózkodó három emberre, egy idős nőt lefejezett, a sekrestyést és egy másik nőt halálosan megsebesített. MTI/EPA/Mohamed Badra

Iratkozzon fel hírlevelünkre