Legyünk a Föld őrei

Óvjuk meg a Földet, őrizzük meg a teremtés egységét! Környezetünk megvédésében mindannyiunknak van felelőssége – hirdették az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszuson (NEK), ahol Ferenc pápa teremtésvédelmi elgondolása kiemelt szerepet kapott. Nemes Gábor Laudato si’ animátorral beszélgettünk.

– A teremtésvédelem tematikája a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus egyik fakultációjaként is jelen volt.

– Igen több, mint három évvel ezelőtt született meg a gondolat, hogy maga a teremtésvédelem egy önálló fakultáció keretében is jelenjen meg a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszuson. Jelentős eredménynek tartom, hogy ez sikerülhetett, hiszen ez nem magától értetődő.

Egy viszonylag új fogalomról van szó, melyet a hívek jelentős része még nem ismer kellő mélységeiben.

Öröm volt látni, hogy percek alatt megtelt a Hungexpo B pavilonja érdeklődőkkel. Azaz több, mint ezren voltak kíváncsiak az előadókra és arra, hogy a hívő emberek környezettudatos magatartásukkal hogyan vehetnek részt a teremtés megóvásában.

– Ezek szerint sokakat megérintettek az új idők kihívásai, és megértették a teremtésvédelem fő üzenetét?

– Abszolút! Úgy tapasztaltam, hogy akik eljöttek, azok valóban elkötelezettek voltak és belülről érezték meg azt, hogy hívő lélekkel lehet a környezetünket megóvni. A személyes elhatározások révén mindannyian részt vehetünk a teremtés védelemben.

Fontos hangsúlyozni, hogy mindannyiunknak van feladata a teremtett világ egységében.

Akik ellátogattak a fakultációra megerősítést és lelki többletet is kaptak környezettudatos életük kialakításában. Az érdeklődés a NEK után sem múlt el hiszen a napokban több ezren tekintették meg a média segítségével Székely János püspök atya, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia Caritas in Veritate bizottsági elnökének nyitó előadását Egy kenyér, egy föld, a Laudato Si világa címmel. Nagy megtiszteltetésnek érezzük, hogy egyesületünk, a Naphimnusz Teremtésvédelmi Egyesület közreműködésével a részesei lehettünk ennek.

– Székely János püspök bevezető eladása után mi következett?

Püspök atya szavai után az általa megfogalmazott imádságra került sor, ezután pedig a nemzetközi Laudato si’ mozgalom képviselője Magdaléna Noszczyk adott elő. Öt kontinens Laudato si’ világát ismerhettük meg. Mindazt, hogy a bolygó különböző részein a katolikus közösségek hogyan igyekeznek a teremtés egységét fenntartani.

Az előadásokat követően a tízéves Naphimnusz Teremtésvédelmi Egyesület alapítótagjainak a vezetése mellett vette kezdetét a kerekasztal-beszélgetés.

– Mi volt a fő üzenete a tanácskozásnak?

Az, hogy a teremtett világ az emberekre van bízva. Azaz a mi felelősségünk, hogy őrei legyünk a Földünknek.

Egyben az egész együttlét egy hálaadás is volt, így kapcsolódtunk az Eucharisztiához, az Oltáriszentséghez is.

Jó volt találkozni más, hasonlóan gondolkodó emberekkel, közösségben lenni, látni azt, hogy mennyien, milyen szerteágazó tevékenységekkel dolgozunk a teremtett világ megőrzésén. Magának az eucharisztikus kongresszusnak az egyik üzenete, hogy fontos, hogy a katolikus világ elkötelezett legyen a Földünk megóvásában. Ehhez nyújt segítséget Ferenc pápánk Laudato si’ enciklikája, mely mindenki számára elérhető magyar nyelven is.


Tóth Gábor

Két kerékkel Isten felé

A homo sapiensből egy mohó sapiens lett – Feléltük a bolygónkat

Befogadhatja-e a politika a teremtésvédelmi tanítást?

Kiemelt képünk forrása Szennyes Krisztián, Vasarnap.hu

Iratkozzon fel hírlevelünkre