Magyarország úttörőszerepet tölt be a családpolitika átalakításában

Együttműködési megállapodást írt alá a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért (KINCS) és az UIC Barcelona Családtudományi Intézete szerdán Budapesten.

Az együttműködési megállapodás célja, hogy a két intézmény között aktív kétoldalú kapcsolat alakuljon ki a családpolitika és a demográfia területén.

Ekler Gergely, családokért felelős stratégiai államtitkár nyitóbeszédében hangsúlyozta, hogy a KINCS több magyar felsőoktatási intézménnyel történő együttműködése után, külföldi intézményekkel is megkezdte a közös munkát.

Az UIC Barcelona Családtudományi Intézete is kiemelten foglalkozik népesedési kérdésekkel. Az azonos értékek és irányelvek vezettek az együttműködési megállapodáshoz.

Elmondta, hogy a KINCS feladata, hogy megtalálja azokat a módszereket, gyakorlatokat melyek beépülhetnek a magyar családpolitika gyakorlatába is.

A budapesti találkozón Fűrész Tünde, a KINCS elnöke elmondta, hogy négy magyarországi egyetem után, jelenleg egy külföldi partnert választottak együttműködő félnek. Az UIC Barcelona Családtudományi Intézete 2004 óta folytat családpolitikai kutatásokat. Meglátása szerint számos inspirációval, tapasztalattal gazdagodhatnak a felek egymás tudásának a megosztásával

dr. Montserrat Gas Aixendri az Universitat International de Catalunya Családtudományi Intézetének igazgatója hangsúlyozta, hogy ők az egyedüli intézmény Spanyolországban, akik a családpolitikával és népesedéssel kapcsolatos kutatásokkal foglalkoznak.

Kiemelte, hogy Magyarország úttörő szerepet tölt be a családpolitika rendszerének átalakításában. Elmondta, hogy a nyugat-európai országok tanulhatnak Magyarországtól és annak családpolitikájából.

Szükség van a családok és a fiatalok támogatására, mert csak így lehet átvészelni azokat a zord demográfiai éveket, melyeket ma Európában megtapasztalhatunk – nyilatkozta dr. Montserrat Gas Aixendri, majd hozzátette, hogy nem azoktól az országoktól várhatóak a demográfiai megoldások, akik a migráció mellett döntöttek.

 

Tóth Gábor

A több gyermek jelenti a biztosabb jövőt

Családügyi Innovációs Központot nyitott a Kopp Mária Intézet

Anya csak egy van

Kiemelt képünk forrása Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért (KINCS)

Iratkozzon fel hírlevelünkre