Anya csak egy van

A Kopp Mária Intézet anyák napi felmérést készített, amely egyértelműen bebizonyította, hogy a magyar emberek életében nagyon fontos szerepet játszik az édesanyjuk. Ezt a szoros köteléket a koronavírus-járvány pedig csak tovább erősítette. A kutatásból kiderül, hogy a magyarok szinte mind köszöntik az édesanyjukat május első vasárnapján, és úgy látják, hogy hazánkban jó anyának, nagymamának és dédmamának lenni.

 A 2021. április 14-16. között végzett 1000 fős, reprezentatív felmérésében a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért (KINCS) egyebek között azt vizsgálta, hogy milyen viszonyban vannak a felnőtt korú magyar emberek az édesanyjukkal. A kutatásban résztvevő válaszadók 56 százalékának él az édesanyja, közülük 91 százaléka mondta azt, hogy jó, vagy nagyon jó kapcsolatot ápol vele. A többség, 79 százalék az édesapjával is jó viszonyban van.

anya, lánya

A kiemelt kép forrása: Unsplash

A magyarok túlnyomó többsége igényli a rendszeres kapcsolattartást, 81 százalékuk majdnem minden nap beszél az édesanyjával.

A megkérdezettek 84 százaléka napi szinten megosztja az anyukájával az örömeit, 63 százalékuk pedig azt is el szokta mondani neki, ha bánat éri. Az is kiderült a kutatásból, hogy a nők sokkal erősebben kötődnek az édesanyjukhoz, mint a férfiak. A világjárvány idején a felmérésben résztvevő hölgyek negyedénél ez a kötelék még tovább erősödött, közelebb hozta őket a vírushelyzet.

Anyák napján, május első vasárnapján szinte minden magyar (96 százalékuk) felköszönti az édesanyját.

Arra a kérdésre, hogy Magyarországon elismerik-e az édesanyákat, a megkérdezettek közel 78 százaléka válaszolt igennel. Szerintük Magyarországon tisztelet és megbecsülés övezi az édesanyákat, nagymamákat és a dédmamákat is.

Kopp Mária szavait idézve:

„A nők senki másnak át nem adható hivatása a gyermekek világrahozatala, és a biztonságos anya-gyermek kapcsolat megteremtése. A nők ezzel átruházhatatlan társadalmi szerepet töltenek be.”

Ungváry Zsolt: Vigyázzunk a gyerekeinkre

Kicsi vagyok én, majd megnövök én…

A gyermek számára az édesanyja hangja a legszebb a világon

Forrás: Kopp Mária Intézet honlapja

A kiemelt kép forrása: Unsplash

Iratkozzon fel hírlevelünkre