Potápi: soha nem szabad feladni a magyar szórványvidékeket

Soha nem szabad feladni a magyar szórványvidékeket - jelentette ki Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára a felvidéki Pogrányban, ahol ünnepi beszédet mondott a Nemzetpolitikai Államtitkárság támogatásával elkészült pogrányi tájház ünnepélyes átadásán.

Ünnepi beszédében az államtitkár a magyar kormány nemzetegyesítő munkájáról és annak közösségerősítő hatásairól szólt, rámutatva: valószínűleg nincs olyan magyarok lakta település a Felvidéken sem, amely valamilyen módon ne élvezné a magyar kormány ilyen jellegű támogatását. Utalva arra, hogy Pográny a magyarság szempontjából már szórványvidéknek számít, hangsúlyozta: soha nem szabad feladni a szórványvidéket, mert annak feladását a tömbmagyar vidékek feladása követhetné.

Potápi Árpád János a Zoboraljáról szólva rámutatott:

néprajz tekintetében egy kiemelkedő régióról van szó, ahol a közösség sokat tesz hagyományai megtartásának érdekében.

Hozzáfűzte: bízik benne, hogy a most átadott tájház ösztönző hatású lesz a környékbeli települések magyarsága számára is, hogy megéljék, megtartsák és átadják kultúrájukat a következő nemzedékeknek is. A mintegy felerészt magyarok lakta Pográny a zoboralji magyar nyelvsziget központi részén fekszik, Zoboralja egyik legősibb települése.

Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára beszédet mond a Nemzetpolitikai Államtitkárság támogatásával elkészült tájház átadásán a felvidéki Pogrányban (Pohranice) 2021. szeptember 10-én. MTI/Komka Péter

Pogrányban korábban is működött tájház, azonban évekkel ezelőtt épület nélkül maradt, ezt a hiányosságot sikerült most orvosolni, oly módon, hogy a legnagyobb felvidéki magyar kulturális és közéleti szervezet, a Csemadok a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkárságának segítségével egy másik ingatlant vásárolt, amelyben a tájházon kívül egy állandó kiállításnak, előadóteremnek, irodának és egy gyermek- és kézműves foglalkozásokra alkalmas műhelynek teret adó helyszínt is kialakítottak. Az államtitkárság az ingatlan megvásárlására, felújítására és eszközbeszerzésre mintegy 30 millió forint támogatást nyújtott.

Bárdos Gyula, a Csemadok országos elnöke az ünnepélyes átadón mondott beszédében a helyi és az egész felvidéki magyar közösség nevében köszönetet mondott az intézmény megújulására nyújtott magyar kormánytámogatásért. Rámutatott:

a hasonló intézmények megléte és működtetése rendkívül fontos a helyi magyar közösségek megtartásának szempontjából, tekintve, hogy a hasonló intézmények – főként a szórványvidéken, de a még tömbmagyarnak számító területeken is – kulturális szerepük mellett a helyi közösségek találkozóhelyeinek feladatát is ellátják.

Potápi Árpád János a délután folyamán még egy másik megújított intézményt is átadott a Felvidéken, a szintén államtitkárságának támogatásával megújult Zselízi Magyar Házat. A Csemadok tulajdonában lévő épületnek a felújítására közel 18 millió támogatást biztosított a magyar kormány. A helyi magyarság központjaként működő intézményben 12 szervezet tevékenykedik, több száz fős tagsággal.

 

(MTI)

Kiemelt képünkön Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára beszédet mond a Nemzetpolitikai Államtitkárság támogatásával elkészült tájház átadásán a felvidéki Pogrányban (Pohranice) 2021. szeptember 10-én. MTI/Komka Péter

Iratkozzon fel hírlevelünkre