A NEK előkészületei önmagukban lélegzetelállítóak

Már javában zajlanak a technikai beállási próbák a Hősök terén, ahol vasárnap a Hősök terén kezdetét veszi az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK) Budapesten. A rendezvény startpisztolya még el sem dördült, de már az előkészületek érzékeltetik az esemény jelentőségét és gazdag programkínálatát. Szombaton a nagy jelentőségű világegyházi eseményre összeverbuvált, gyerekekből és felnőttekből álló kórus mintegy nyolcszáz tagja az szeptember 5-i nyitószentmise hanganyagát énekelte el azon a helyszínen, ahol 1938-ban is hívek tömegei vettek részt a 34. Eucharisztikus Világkongresszus hasonló rendezvényén, és ahol vasárnap gyerekek sokasága találkozik első alkalommal az Oltáriszentségben jelenlévő Jézus Krisztussal.

Csodálatos egyházzenei művek

A NEK nagylétszámú, gyerekekből és felnőtt énekesekből álló egyházzenei kórusa az egész katolikus egyház kincsestárából merít, kifejezve ezzel annak egyetemes jellegét. A gazdag zenei repertoárból felcsendül a többi között Kodály Zoltán Első áldozás és Itt jelen vagyon című művei, a taizéi dalok könnyűzenével határos repertoárjából a Laudate omnes gentes és a Veni Sancte kezdetű énekek, a Mercedes Mise Werner Alajostól, Fábry Kornél Örvendezve ünnepeljünk elnevezésű darabja, és Vaughan Williams Áldott az Úr című műve. A kongresszus folyamán szintén felcsendül Loyolai Szent Ignác fohásza, az Anima Christi, azaz Krisztus Lelke kezdetű ének, melyhez Marco Frisina olasz római katolikus pap és zeneszerző komponált zenét.

Tegnap, ma és mindörökké

Ifj. Sapszon Ferenc Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas karnagy, zeneszerző, a Kodály Zoltán Magyar Kórusiskola alapítója és művészeti vezetője a héten már próbát tartott a hatalmas kórus egyes egységeivel. A mai napon, szintén az ő vezénylete alatt az eddig csak részekben hallott kórus egésze szólaltatta meg lélegzetelállító módon a nyitó szentmise zenei darabjait. A csodálatos helyszín önmagában kifejező, hiszen összekapcsolja a tegnapot a mával, megmutatva az egyház folytonosságát és Krisztushoz való hűségét. 

Kegyelmi többlet

Hátborzongató belegondolni, hogy 1938 óta mennyi mindenen, gyötrelmeken és felszabadító, megtisztulási történéseken ment keresztül a magyarok országa. Mindez jól láttatja azt az égi pártfogást, amelyet Szent István király eszközölt ki népének Magyarország felajánlásával a Boldogasszony oltalmába. Bizalommal tekinthetünk tehát a holnap kezdődő kongresszus elé, hogy annak lelki kincsei megerősítik Magyarországot és a benne élőket hitükben Isten iránt.

 

Csak az a zene ér valamit, amiért érdemes a csendet megtörni – Ifj. Sapszon Ferenc a szentségimádásról

 

Ferenc pápa miséje előtt kétórás koncertet tartanak a Hősök terén

 

Ifj. Sapszon Ferenc: Értékben gondolkodom és kétféle nyelvezetben

A kiemelt kép forrása: Réti Katalin

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre