Haladnak a korral a szigorú trappisták

A ciszterciek eredeti, szigorú szabályait követő trappista szerzetesrend új, kiváló minőségű sörkülönlegességet „dobott piacra”, amelynek bevételéből egy ugandai leánykolostort támogatnak.

Most először hozott forgalomba 0 százalékos alkoholtartalmú sört a szigorú minőségbiztosítási szabályok mentén működő trappista „sörfőzdehálózat”. A holland Koningshoeven-apátság La Trappe Nillis elnevezésű sörkülönlegességét ettől a héttől kezdve a kolostorban és az interneten lehet megvásárolni.

A szerzetesek a sötét borostyánszínű, fehér habot képező sört hagyományos recept alapján főzik, és az előállítás során „nem engednek a kolostor hagyományos minőségbiztosítási alapelveiből”. A bevétel egy részét a szerzetesek ugandai leánykolostoruk fenntartására fordítják.

Jelenleg tizenegy „autentikus” trappista sör létezik világszerte: öt Belgiumban (Westvleteren, Westmalle, Chimay, Rochefort és Orval), kettő Hollandiában (Koningshoeven, Zundert), egy Ausztriában (Engelszell), egy Olaszországban (Tre Fontane), egy az USA-ban (Spencer, Massachusetts), egy Angliában (St Bernard, Leicestershire) készül. A trappista szerzetesek híresek cukrászsüteményeikről, lekváraikról és sajtjaikról is.

A Nemzetközi Trappista Szövetség pecsétjével ellátott sörök előállítását szigorúan felügyelik. A trappista sörök alkoholtartalma általában 6 és 12 százalék között mozog. Kizárólag természetes alapanyagokból készülnek: forrásvízből, árpamalátából, komlóból, cukorból, élesztővel. A második erjedési ciklus már a palackban történik meg.

Iratkozzon fel hírlevelünkre