Sör, társadalmi üzenettel

A sörök egyre fontosabb társadalmi üzenetet is betölthetnek. Csütörtökön a Hungary Helps program, a Templárius Alapítvány és a Szent András Sörfőzde együttműködése révén különleges templomos sör készült az üldözött keresztények megsegítésére. A békésszentandrási sörfőzde igazgatójával, Bukovinszy Bélával beszélgettünk.

– Honnan jött az ötlet, hogy az üldözött keresztények megsegítésére sört fognak palackozni?

– Az az igazság, hogy a mostani kezdeményezés nem tőlünk származik. A szomszédos gyomaendrődi Templárius Alapítvány – melyet a Templomos Lovagrend Magyarországi Praeceptória lovagjai alapítottak – keresett meg bennünket, mint sörfőzdét azzal az ötlettel, hogy készítsünk egy sört, melyet közös ötletként Templárius névre kereszteltünk. Ebben igazából nincs semmi rendkívüli, hiszen a templomos lovagrend Európa-szerte készített sört, különböző főzdékkel.

A mostani, együttműködés különlegességét az adja, hogy mindez az üldözött keresztények megsegítésére jött létre.

A Hungary Helps programmal együtt létrejött egy olyan összefogás, amellyel az üldözött keresztények lerombolt templomait, iskoláit tudja segíteni.

Bukovinszy Béla, a Szent András Sörfőzde igazgatója (Fotó: Vasárnap.hu)

– A sörfogyasztás és társadalmi felelősségvállalás egyre nagyobb szerepet kap életünkben.

– Így van, a sör, mint termék társadalmi üzenetek továbbítására is szolgálhat. Felhívhatja a figyelmet bizonyos értékekre.

Minden elfogyasztott sörnek lehet valami plusz értéke is.

Alapvetően a Templárius Alapítvánnyal és a Hungary Helps program gondozásában létrejövő együttműködés egy ilyen nagyon szép és hasznos cél támogat, melyben természetesen a Szent András Sörfőzde is pártfogol. A korábbi években is számos karitatív felajánlást tettünk, Békés megyében és szerte az országban.

Azbej Tristan, az üldözött keresztények megsegítéséért és a Hungary Hepls rogram megvalósításáért felelős államtitkár, Ungvölgyi János, a Templárius Alapítvány kuratóriumi elnöke és Bukovinszky Béla, a Szent András Sörfőzde ügyvezető igazgatója Békésszentandráson (Forrás: Vasárnap.hu)

– A Templárius sör megalkotásában teljes szabad kezet kaptak?

– Természetesen, felénk csupán annyi kérés érkezett, hogy egy olyan termék készüljön, mellyel a fogyasztók felé lehet a közvetíteni az üldözött keresztényekért történő összefogást. Minden másban szabad kezet kaptunk, hogy milyen típusú és ízvilágú sört készítsünk. Bevallhatom, ennek mindannyian örültünk, mert nem szívesen készítettünk volna egyszerű „tömegsört”. Így továbbra is nagyon magas minőségű és beltartalmi értékű sört készítettünk, mely megjelenésével – egyedi díszdoboza révén – még különlegesebbé is teszi, de nem csak a gyűjtők számára.

Az átlagos kézműves söröktől eltérően hosszú a szavatossági ideje, mely a magas szárazanyag, és az kilencszázalékos alkoholtartalomnak köszönhető.

– Kinek ajánlaná?

– Elsősorban azoknak, akik a sörkülönlegességeket és a barna söröket kedvelik, szeretik a kézműves, kisüzemi söröket és érdeklődnek az újdonságok iránt. 

A képre kattintva galéria nyílik!

– A Templárius egy teljesen új termék lett?

– Igen egy teljesen új sör, kifejezetten erre a célra elkészült rozsfőzet, és a következő egy évben reményeink szerint többet is főzhetünk majd belőle. Amennyiben sikeres lesz az együttműködés, akkor természetesen folytatjuk.

Nagyon optimisták vagyunk a jövőt illetően, hogy a termék és az általa kínált érték sokaknak elnyeri majd a tetszését.

– Mikortól kerülhet a boltok polcaira?

– Június elején kezdjük meg az értékesítést. Bízunk benne, hogy a kereskedelmi partnereink is igényelni fogják és megrendelik. Természetesen szeretnénk eljuttatni a hipermarketek láncolataiba is, ennek azonban hosszabb az átfutása.

 

Tóth Gábor

 

Egy ideig csak árulta a sört, aztán már főzte is

A kézműves főzdék túrával és kóstolóval várják a sörök szerelmeseit

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre