Csirió! Egyházi kapcsolatteremtés másként: sörrel és sörpárlattal

A Székesfehérvári Egyházmegye különleges termékei, a Szent Imre, a Szent Gellért és a Prépost sörök már 2015 óta kaphatók. Az év végére egy igazán exkluzív termék, a Prépost sörből készült sörpárlat is elkészült.

A különleges párlat bemutatóját a fehérvári püspökséggel szemben található Barátok kávézóban tartották.

Spányi Antal megyés püspök a sörpárlatról szólva elmondta, hogy az Magyarországon még nem annyira elterjedt, talán csak a legkifinomultabb ízléssel bíró fogyasztók ismerik igazán.

Úgy gondolom, hogy meg fogják szeretni az emberek, mert egy nagyon sajátos, kellemes ital, amely segíti a beszélgetést, az elmélyedést. Időt kell szánni rá, hogy az ember megízlelje, megillatolja, hogy a párlattal jó barátságot tudjon kötni

– mondta.

A söröket Németh Antal sörfőző mester receptje alapján a kápolnásnyéki Belatiny Sörmanufaktúra Kft., a párlatot pedig az Agárdi Pálinkafőzde gyártja.

Ezeknek a termékeknek az a céljuk, hogy az embereket új módon szólítsuk meg, és olyan emberekkel tudjunk kapcsolatot teremteni, akiket nem a templomokban érünk el

– mutatott rá a megyés püspök.

A sörözés mindig vidám és békés társasági, közösségi tevékenység. A sörök fogyasztásakor az a célunk, hogy a szentek példája és városunk történelme is szóba kerüljön. Ha ezt elértük, akkor a sörök teljesítették küldetésüket

– folytatta a főpásztor.

Róth Péter, Székesfehérvár alpolgármestere örömét fejezte ki, hogy a környéken egyre több kis- és középvállalkozás foglalkozik kézműves termékek előállításával.

Vértes Tibor, az Agárdi Pálinkafőzde ügyvezetője ismertette a sörpárlatot, amely, mint elmondta, magában hordozza a Prépost barna sör illatát, aromáját. A különleges minőségű párlat előállítása során a szakemberek arra törekedtek, hogy a legkorszerűbb lepárlási technológia felhasználásával megőrizzék az alapanyagul szolgáló, nemzetközi mércével mérve is különleges minőségű sör egyedi ízvilágát.

Ezeknek a termékeknek az a céljuk, hogy az embereket új módon szólítsuk meg, és olyan emberekkel tudjunk kapcsolatot teremteni, akiket nem a templomokban érünk el – mondta el a püspök a sörök és a sörpárlat bemutatóján. Fotó: Kovács Marcell/Székesfehérvári Egyházmegye

A Prépost párlat egy újdonság, exkluzivitását az is jelzi, hogy összesen 243 üveg készült – mondta el Smohay András, a Székesfehérvári Egyházmegyei Múzeum igazgatója. Felidézte, hogy Spányi Antal megyés püspök 2015-ben magyar szentekről – Szent Imréről és Szent Gellértről –, valamint a Székesfehérvár történelmében fontos szerepet játszó papi méltóságról, a Szent Koronát őrző prépostról nevezett söröket készíttetett. A sörök létrehozásában főként lelkipásztori és nem üzleti szempontok vezérelték.

A Szent Imréről nevezett bajor Hefeweizen típusú, szűretlen világos búzasör illatában és ízében a citrusos jegyek mellett a búzamaláta karaktere is megjelenik. A Szent Gellért nevét viselő kontinentális Pilsner típusú, alsóerjesztésű világos sör gazdag, malátás ízvilágát a komló enyhe keserűsége teszi teljessé. A Prépost porter felsőerjesztésű barna sör illatában és ízében pörkölt kávés, étcsokoládés, aszalt gyümölcsös jelleg uralkodik.

A sörpárlat bemutatóján koccintottak is a nemes nedűvel. Fotó: Kovács Marcell/Székesfehérvári Egyházmegye

A világ élvonalába tartozó sörök versenyén, a Barcelona Beer Challenge 2017 megmérettetésen kiváló eredményt értek el a Sszékesfehérvári püspök sörei. A Prépost porter ezüstérmet nyert English Porter kategóriában, a Szent Imre búzasör bronzérmet nyert Weissbier kategóriában. A Barcelona Beer Challenge 2017 sörversenyre 25 országból több mint 800 sört nevezett 203 sörfőzde. A versenyre Európán kívül az USA-ból, Kanadából és Kolumbiából is érkeztek sörök, köztük híres, több évtizedes, sőt évszázados tapasztalattal rendelkező amerikai és európai sörfőzdék termékei.

Spányi Antallal karácsony előtt készítettünk interjút, többek között a Katolikus Karitászról, a gázai keresztények helyzetéről és a keresztényüldözésről is kérdeztük.

Spányi Antal, fehérvári püspök: Európa eljutott odáig, hogy nem lehet mindenhol Jézus születéséről beszélni

Forrás: szfvar.katolikus.hu/Székesfehérvári Egyházmegye

Címlapkép: Spányi Antal megyés püspök és Smohay András múzeumigazgató. Fotó: Kovács Marcell/Székesfehérvári Egyházmegye

Iratkozzon fel hírlevelünkre