Feldolgozni a halált – egy sör mellett

A sörözőket, pubokat általában azért látogatják az emberek, hogy elmeneküljenek gondjaik elől, nem azért, hogy szembenézzenek velük. Vic Van den Bergh atya azonban éppen oda viszi a segítséget, ahol arra szükség van. Tamworth városának egyik pubjában havi rendszerességgel tart előadást a kocsma vendégeinek arról, hogy miként tudjuk elfogadni és feldolgozni szeretteink elvesztését. Tabu témaként kell-e kezelni a halált, vagy az élet természetes részeként szükséges róla beszélni?

Az atya két éve indította el kezdeményezését azzal a szándékkal, hogy segítsen az embereknek feldolgozni közeli hozzátartozóik halálát, illetve válaszokat adjon azoknak, akik az élet és a halál kérdésein elmélkednek.

A pubban zajló beszélgetések során az úgynevezett Gravetalk („Síri beszéd”) beszélgető-kártyákat is felhasználják, amit az anglikán egyház bocsátott ki néhány évvel ezelőtt. Ezek azt a célt szolgálják, hogy az elmúlás tényét elfogadhatóvá tegyék az érintettek számára. 

A visszajelzések alapján úgy tűnik, Vic Van den Bergh atya jól gondolta, hogy az embereknek sokat segíthet az, ha egy-két sör mellett beszélhetnek az elmúlásról. 

Jó sör és jó társaság mellett, egy érdekes eszmecsere során sikerült feldolgoznom egy olyan személy halálát, aki nagyon közel állt hozzám – osztotta meg az egyik résztvevő saját tapasztalatait.

Az anglikán lelkész szerint fontos, hogy a keresztény felekezetek megoldást kínáljanak azokra a problémákra, amelyekkel az emberek hétköznapjaik során szembesülnek. Mint fogalmazott: „az egyháznak aktívan segítenie kell a közösségeket, az a küldetésünk, hogy az emberek mellett legyünk és választ adjunk az őket foglalkoztató kérdésekre”.

Kiemelt kép: Pixabay

Iratkozzon fel hírlevelünkre