Cseh Katalin egyszemélyes hadseregként üzent hadat a táliboknak

A Momentum európai parlamenti képviselője olyan posztot fogalmazott meg közösségi oldalán, amely a tálib harcosokat legrosszabb álmaikban is kísérteni fogja.

Mint arról mi is beszámoltunk, a hétvége folyamán a tálib felkelők bevették Afganisztán fővárosát, Kabult, mely eseménnyel a hatalom kérdése is véglegesen eldőlni látszik az országban. Az afgán kormányfő külföldre menekült, a tálib előrenyomulás gyorsasága a nemzetközi közösséget is meglepte. Jelenleg zajlik a nagykövetségek és az Egyesült Államok, illetve EU-tagországok állampolgárainak és a nekik dolgozó afgánok evakuálása a Közép-ázsiai országból. Mivel a Taliban átvette az irányítást a határátkelő helyett, így kizárólag légi úton, illetve még az országban állomásozó USA- és NATO-csapatok támogatásával tudják kimenekíteni állampolgáraikat és szövetségeseiket a nyugati hatalmak.

Ebben a fesztült helyzetben érezte kötelességének Cseh Katalin, a Momentum európai parlamenti képviselője, hogy felemelje a hangját.

Az abortuszt botmixerezéshez hasonlító, tréfának szánt ízléstelenségen vihorászó balliberális politikus Facebook-oldalán adott hangot álláspontjának, számolt be róla a Magyar Nemzet.

„Prioritásként kell a szemünk előtt lebegnie annak, hogy mindenki, aki el kívánja hagyni Afganisztánt, ezt biztonságban meg is tehesse. A nemzetközi közösségnek el kell érnie, hogy a repülőterek, a légtér és a szárazföldi határátkelőhelyek nyitva maradjanak. Ne feledjük, Afganisztán tragédiájának a legnagyobb vesztesei maguk az afgán állampolgárok, különösképpen az afgán nők”

– írta Cseh Katalin a közösségi oldalán tett bejegyzésében. Hozáteszi, hogy „belegondolni is borzalmas, hogy a saría bevezetésére készülő tálibok uralma alatt az eddig is szörnyen nehéz körülmények között élő afgán nőknek nem marad esélyük teljes jogú állampolgárként élni a saját hazájukban”. Mint írta, a hamarosan ülésező Európai Parlament is tárgyalni fogja az afgán helyzetet. 

Nem várt helyről érkezett hadüzenet

Cseh posztjának minden kétséget kizárólag az a legérdekesebb része, ahol hadüzenettel felérő fenyegetéseket fogalmaz meg a tálibokkal szemben. A momentumos politikus ugyanis

megfenyegette a tálibokat, hogy az uniós parlament külügyi bizottságának tagjaként nem fogja hagyni, hogy az emberi jogi atrocitások elkövetői elkerüljék a felelősségre vonást. 

Némi iróniával megfűszerezve megjegyezzük, hogy ezen mondat olvasását követően az iszlám radikális szárnyát képviselő tálibok bizonyára fontolóra vették a kivonulást Kabulból. Cseh Katalin posztjában abbéli, Washingtonnal szemben némileg kritikus véleményének is hangot adott, hogy az amerikai csapatok kivonulása után a legrosszabb forgatókönyv valósult meg az országban. Érdekes, hogy mióta a Biden-adminisztráció vezeti az Egyesült Államokat, a Momentum, és pártjával együtt Cseh is hűséges alattvalóhoz méltón minden szinte minden kérdésben támogatta azt. Lehetséges, hogy mostantól új szelek fújnak a balliberális párt háza táján?

Az uniós intézményekből lényegében csak az utóbbi órákban kezdtek el szállingózni a Csehéhez hasonló politikai nyilatkozatok, miután a tálibok a hétvégén már Kabult is bevették, teszi hozzá a Magyar Nemzet. Josep Borrell, az unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője szintén hétfőn jelezte, hogy a tagállamok külügyminiszterei kedd délután rendkívüli videókonferencián tárgyalják az afgán helyzetet. Charles Michel, az Európai Tanács vezetője is csak vasárnap este szólalt meg az ügyben: mint azt a Twitteren írta, folyamatosan egyeztet Josep Borrell-lel a fejleményekről, az Afganisztánban lévő uniós állampolgárok, alkalmazottak és családtagjaik biztonsága pedig rövid távon egyértelmű prioritást jelent. 

Magyarország nem fogad be korlátlanul afgán migránsokat

Nagyon közel az újabb migrációs hullám

Még a feministák megközelítésében is kegyetlen a Momentum abortuszhoz való hozzáállása

Kiemelt képünkön Cseh Katalin, a Momentum képviselõje az Európai Parlament (EP) plenáris ülésén Strasbourgban 2019. július 16-án. Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Iratkozzon fel hírlevelünkre