Díjat neveztek el a televíziós csatornaalapító Angelica anyáról

Az EWTN nemzetközi katolikus televíziós csatorna elnöke bejelentette, hogy augusztus 15-én, Nagyboldogasszony ünnepén mutatják be az Angelica anyáról elnevezett díjat, a csatorna fennállásának 40. évfordulóján.

„Nem sokkal Angelica anya halála után nagyon erős késztetést éreztem arra, hogy szükség van valamilyen elismerésre, amelyet az ő nevében hoztak létre, és amely által olyan személyeket tisztelhetünk meg, akik életükkel és szolgálatukkal előmozdították az új evangelizáció ügyét, ahogyan azt az anya is tette egész életében” – nyilatkozta Michael P. Warsaw, a csatorna elnöke.

Eredetileg tavaly adták volna át az első díjat, az eseményt azonban a járványhelyzet miatt elhalasztották – közölte a Catholic News Agency.

Warsaw kiemelte, hogy az ünnepséget a televíziós társaság 380 millió otthonban sugározza majd, több mint 150 országban világszerte. 

A díjat, az Angelica anyát formáló bronz mellszobrot Kelly Somey készítette.

Somey elmondta, hogy a projektet erősen hátráltatta a pandémia. A fémöntödék bezártak. A készletekből hiány volt. Voltak pillanatok, mikor azt gondoltam, hogy ez egyszerűen nem fog összejönni. A nehéz pillanatokban úgy érezte, mintha Angelica anya vele lenne. 

„Éreztem, mintha Angelica anya mondaná: »Hé, Kelly, ezek aztán nehéz idők, de tudom hogy túl tudsz rajtuk jutni. Segítek neked.« […] Nem sokszor tapasztaltam ilyesmit.”

A projekt nagyobb hatással volt Somey-ra, mint gondolta volna. „Angelica anya megformálásán keresztül kicsit többet tudtam meg a lelkiségéről, a kedvességéről, a belső szépségéről, a bátorságáról, a bátorságáról, hogy megalapítsa és vezesse az EWTN-t.”

Az augusztus 15-én közvetített adásból az is kiderül, ki kapja meg az első díjat.

Angelica anya életében 1978-ban következett be a sorsfordító pillanat. „A televíziós társaság, amely foglalkoztatta, leadott egy istenkáromló filmet. Angelica anya tiltakozott ez ellen, és azzal fenyegetőzött, hogy átmegy egy másik társasághoz. Az igazgató ekkor azt mondta neki: »Ha elmész innen, nem lesz helyed többé a televízióban.« »Akkor csinálok magamnak egy saját televíziót« – válaszolta.”

1981-ben indította el az EWTN-t (Eternal Word Television Network – Global Catholic Network), az Örök Ige Televíziós Hálózatot. Egy garázsban alakították ki a stúdiót, nem sokan hittek benne, de ő ragaszkodott hozzá, hogy a média dzsungelében megszólaljon az evangélium hangja is. A kezdeti nehézségeket követően a kezdeményezés szárnyra kapott – írja a Magyar Kurír.

Működésének 40 éve után az EWTN-é a legnagyobb vallásos médiahálózat a világon. 11 csatornáját több nyelven napi 24 órában sugározzák. 

 

Kiemelt képünk forrása: EWTN

Iratkozzon fel hírlevelünkre